2024. július 17., szerda

Jön Mirr-Murr, Vuk, Frakk…

TÉVÉJEGYZET

Többszöri halasztás után megvalósulni látszik a bátor terv, miszerint klasszikus gyermek- és ifjúsági csatornává alakul át az M2. A nagy eseményt december 22-ére, karácsony környékére időzítik. Erőszakmentes, családbarát, szórakoztató és értékteremtő tartalmakat ígérnek, ami ebben a sok tekintetben elvadult világban igazán nem kis szó. A csatornát először 2011 nyarán kívánták útjára indítani, később szó volt 2012 januárjáról, majd márciusáról is. Nem jött össze, most várhatólag igen, hacsak az a fránya világvége közbe nem szól.

Az elképzelések szerint a gyerekcsatorna a hagyományok és az újdonságok ötvözésével akar alternatívát nyújtani. A 3–12 éves korosztálynak reggel 6-tól 20 óráig kínálnak műsorokat, utána a felnőtteknek szóló programoké lesz a képernyő. Este közszolgálati értékeket közvetítő, szórakoztató, ismeretterjesztő, zenei és sportműsorok várják a nézőket.

Sokan emlékeznek rá, hogy a Magyar Televízióban évtizedekkel ezelőtt nagyon nívós, nemzetközileg is elismert, sok-sok nemzedéket befolyásoló gyermekműsorokat készítettek. Ezek a nemzedékek most szülők, nagyszülők, így nem csoda, ha azt kérték, mutassák meg gyerekeiknek, unokáiknak azokat az értékeket, amelyeken felnőttek. Képernyőre kerül hát újra Mirr-Murr, Vuk, a Frakk, a Süsü, a Futrinka utca, a magyar kultúra szerves részét képező mesék stb. Ezenkívül új, saját gyártású produkciók is színesítik majd a műsorfolyamot, a lényeg az, hogy barátságos, erőszakmentes, tanulságos legyen az új csatorna, hogy értékes alternatívát nyújtson a gyerekeknek a megszokott műsorral szemben. Kíváncsi vagyok, hogyan fogadják majd a kicsinyek a jelenlegi átlagkínálattól lényegesen különböző tévéműsort. Abban már biztosabb vagyok, hogy sok szülő, nagyszülő ilyen tévécsatornáról eddig csak álmodni mert, és örömmel fogadja.

A magyar köztelevízióban a változások bejelentésével elismételték, hogy óriási a felnőttek, csakúgy a média felelőssége abban, hogy min nőnek fel a gyerekek. A felelősség annál nagyobb, minthogy kimutatások szerint Magyarországon, és világszerte a gyerekek átlagosan 4 órát töltenek a képernyő előtt! Bármennyire is hihetetlenül hangzik, és bármennyire is fognák vissza a szülők csemetéiket, tény, hogy a gyerekeket nem lehet eltiltani, megóvni a képernyőtől. Viszont lehet befolyásolni, lehet megválogatni, mit néznek. Mondjuk: szóljon kicsit kevesebbet az RTL Klub, a TV2! Nagyon sok vajdasági családban is ez a két csatorna jelenti a magyar televíziót. A nézettségi kimutatások azt támasztják alá, hogy az RTL Klub élen jár, a legnépszerűbb műsorokat adta november elején is. Vezet az X-Faktor, A kód című új kvízműsor, a Barátok közt. Az első 6 legnézettebb műsor mindenesetre ehhez a tévéházhoz kötődik, és csak a 7. helyre ugrott be a TV2 november 5-ei Tények műsorával. A köztévé általában gyengén szerepel bármilyen tartalmat is kínál, egyszerűen a nézők többsége nem vevő rá. A szóban forgó top20 listára épphogy bekerült, a 20., utolsó helyen szerepel Magyarország, szeretlek! című vetélkedője 11-ei kiadásával.

A szórakozás vágya nagyon is kiütközik tehát az elvárások között. Remélhetőleg az M2 mindezt szem előtt tartva, könnyed és finom módon megtudja majd ragadni a mai gyerekek figyelmét, ugyanúgy szüleik bizalmát, és egyidejűleg fog szórakoztatni, tanítani és lesz népszerű. Szurkolok Vuknak, Süsünek és a többieknek.