2024. július 16., kedd

A hagyomány és a kortárs alkotóművészet kiegészítik egymást

A Tartományi Művelődésügyi és Tájékoztatási Titkárság találkozója a vajdasági nemzeti tanácsok képviselőivel

Nem lesz könnyű, hogy a nemzeti tanácsok érvényre juttassák alkotmányos és törvényadta jogaikat, de az együttműködési készség, a kapcsolatteremtésre való hajlandóság mindenképp megvan, erről győződtünk meg a tartományi művelődésügyi és tájékoztatási titkárral való találkozásunkkor – nyilatkozta lapunknak Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) művelődési tanácsosa, aki részt vett azon a pénteki újvidéki értekezleten, melyet Slaviša Grujić tartományi művelődésügyi és tájékoztatási titkár hívott össze, hogy tájékozódjon a nemzeti tanácsok kulturális tevékenységéről, elképzeléseiről, terveiről, és bekapcsolja őket a titkárság stratégiájának kidolgozásába.

Mint azt a titkár kifejtette, partnerként tekint a nemzeti tanácsokra, és noha álláspontja van azok tevékenységéről, kötelessége meghallgatni véleményüket és méltányolni javaslataikat. A titkárság ugyan még nem tudja, milyen és mekkora lesz a következő évi tartományi költségvetés, de az biztos, hogy az eszközök elosztásánál alapul veszi a nemzeti tanácsok javaslatait, terveit. A magyar, szlovák, román, ruszin, horvát, bunyevác, cseh és ukrán nemzeti tanácsok képviselői ezután beszámoltak a helyzetükről. Anyagi nehézségek valamennyiüket sújtják, ugyanis – mint az az ülés nyomán kiadott közleményéből kiderül –, az anyaországok egyáltalán nem, vagy kis mértékben támogatják a vajdasági nemzeti közösségüket, az önkormányzatoktól sem érkezik kellő mértékű támogatás, így javarészt a tartományi támogatásra támaszkodhatnak.

Lovas Ildikó elmondta, a találkozón kiderült, hogy a horvátot leszámítva, csupán a Magyar Nemzeti Tanácsnak van elfogadott stratégiája. Az MNT az egyetlen, mely meghatározta azokat a művelődési intézményeket, melyek a magyar közösség számára különleges fontosságúak. Sajnos az alapítók (önkormányzatok és a tartomány) ennek a 37 intézménynek az alapító okiratát még nem hangolták össze, ami előfeltétele lenne annak, hogy a törvényadta jogaikat teljes mértékben érvényesíthessék. Ugyanakkor a tanács élni fog a 2018-ig érvényes és egyhangúlag támogatott stratégia alapelveivel, azaz az anyagi támogatást is a stratégiában lefektetett prioritási sorrend alapján határozza majd meg. A jövő évi rendezvények közül tartományi költségvetési támogatásra számítanak a magyar közösség egészét megmozgató rendezvények: a Durindó és Gyöngyösbokréta, a Silladri, a VIVE (hagyományőrzés), a KMV (ifjúság), a magyarkanizsai Írótábor, Énekelt Versek Fesztiválja (irodalom), a Vajdasági Magyar Színjátszás Napja, a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny, a Desiré, a Tanyaszínház (színház), a Vajdasági Magyar Képzőművészek vándorkiállítása (képzőművészet) és a Magyar Film Napja (film).

– Nem rejtettem véka alá, hogy véleményem szerint nemcsak a hagyományőrzés területén, hanem a kortárs művészetben is betekintést kíván nyerni a nemzeti tanács. Tekintettel arra, hogy a kettőt nem szabad elválasztani, a művelődési életben a hagyomány és a kortárs alkotóművészet kiegészítik egymást, mert csak így fejlődhetnek. Épp ezért elvárjuk, hogy ne csak a hagyományőrző jellegű, hanem a többi pályázatba is betekintést nyújtson a titkárság a tanácsok számára – mondta többek között Lovas Ildikó.