2024. július 17., szerda

Díjat kapott az '56-os műhely

Ismét megszervezik a középiskolai vetélkedőt

A Nagy Imre Társaság húszéves fennállásának ünnepén díjakat osztott ki szervezetei, leghűségesebb tagjai, pártolói között. Ebben a kitüntetésben részesült a szabadkai Nyitott Távlatok civil szervezet '56-os műhelye, a díjat pedig Kudlik Gábor, a szervezet elnöke vette át Budapesten, a Nemzeti Múzeum dísztermében.

A Nyitott Távlatok '56-os műhelye 2001 óta működik, de a Nagy Imre Társaság szabadkai műhelye néhány évvel később alakult meg, annak ellenére, hogy már azt megelőzően is kiváló volt az együttműködésük. Ez a műhely az egyetlen határon kívüli a Kárpát-medencében.

– 2001 óta minden évben legalább egy, de legtöbbször több konferenciát szervezünk – magyarázta Kudlik Gábor: Eddig majdnem húsz tanácskozáson vagyunk túl, a legutóbbi folyó év november 3-án volt a Magyar Házban. Ezen kívül minden év júniusában, Nagy Imre születésének, illetve halálának évfordulóján megemlékezést tartunk – tette hozzá az elnök.

A Nagy Imre Társaság szabadkai tagozatának mintegy 50 tagja van. Az idén december nyolcadikán négy év kihagyás után ismét megszervezik azt a középiskolai diákvetélkedőt, amelynek az 1956-os forradalom a témája. Ezúttal fiatalok szervezik a versenyt, 12 középiskola vesz részt, van, ahonnan több csapat is készül a versenyre, abból az anyagból, amit az '56-os műhely bocsátott a diákok, tanárok rendelkezésére. A három legjobb csapat budapesti kiránduláson vehet részt, a versenyt pedig Szabadkán, az új városházán tartják.

– Jövő júniusban Nagy Imre halálának évfordulóján emléktáblát avatunk majd Szabadkán a róla elnevezett utcában, ezen az ünnepségen tiszteletét teszi Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin. Az ősz folyamán pedig Kelebián tartunk megemlékezést, ahol szintén '56-os emléktáblát avatunk. Ezek a táblák már évek óta készen vannak, azonban az előző városvezetés magyar részvevői nem mutattak hajlandóságot, hogy támogassanak minket a felavatásban – mondta Kudlik Gábor.