2024. július 17., szerda

Mit is tud a diák valójában?

Vajdasági pedagógusokat is bekapcsolnak a kompetencia alapú fejlesztési programba

A Magyar Nemzeti Tanács és a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete közötti együttműködésnek köszönhetően került sor a héten arra a képzésre, amely a kompetens tudás felmérését célozza meg, és alsós diákokat tanító pedagógusoknak szólt.

Mint azt Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke elmondta, a modern pedagógia célul tűzte ki, hogy felmérje, mennyire kompetens tudással kerülnek ki a diákok az iskolából, illetve hogyan lehet olyan tudáshoz juttatni a gyermekeket, amely tartósan hasznosítható.

– A szövegértés, matematikatudás, illetve a természettudományi ismeretek felhasználhatósága az, amelyet folyamatosan mérnek. Ez egy központi kutatási területe a Neveléstudományi Intézetnek. Az osztálytanítóknak nagy segítséget nyújthat ez az adatbázis abban, hogy felmérjék a tudást és ez az adatbázis egyének szintjén is lebontható, így látható, hogy melyik diáknak milyen további segítségre van szüksége – magyarázta Joó Horti.

A képzésen az MNT által kiemelt jelentőségű iskolák alsós pedagógusai – Vajdaság több településéről, összesen negyvenen – vesznek részt, és az a cél, hogy az együttműködés folyamatosan fennmaradjon, illetve amikor az elektronikus adatbázis felkerül majd a világhálóra, akkor azt a vajdasági magyar pedagógusok is használhassák az ott található fejlesztőteszteket, gyakorlatokat.

Kinyó László, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének tanársegéde a képzésről elmondta, európai uniós támogatással 2009-ben kezdődött meg az intézetben egy nagy projekt, amelynek most a második fázisa zajlik.

– Ennek a projektnek a lényege az, hogy a meglévő papíralapú teszteket átültetjük elektronikus alapra, ennek zajlik most a feltöltése adatokkal. Keressük a kapcsolatokat a magyarországi és a határon kívüli iskolákkal is. A képzésen szóltam arról, hogy jelenleg milyen tendenciák vannak a pedagógiai értékelések terén, megvizsgáljuk az EU-s tendenciákat, illetve a jelenlevő pedagógusok megismerkedhetnek ennek az elektronikus keretrendszernek a használatával, a feladatokkal. Elméleti és gyakorlati oktatás is folyik majd, fele-fele arányban.