2024. augusztus 16., péntek

Nem szociológiai disszertációk, hanem színházi akciók

Mindhárom Pass-port előadást láthattuk a pénteken este zárult Desiré Central Station nemzetközi/regionális kortárs színházi fesztiválon

(fotó: Molnár Edvárd)

Három egymást követő estén, mintegy láncra fűzve nézhettük meg a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a szegedi MASZK Egyesület IPA-projektumának gyümölcsét, a három Pass-port előadást. A Pass-port Subotica/Szabadka – Démonok városa és a Pass-port Szeged/Segedin – Maga az ördög címűek után a pénteken este bemutatott Pass-port Europe című előadás zárta az idei Desiré Central Station nemzetközi/regionális kortárs színházi fesztivált.

Urbán András, a Kosztolányi színház igazgatója és a Pass-port előadások rendezője elmondta, ezt a három előadást szeretnék egyestés, tehát három felvonásos produkcióként is játszani, csak ehhez még nincsenek meg a műszaki feltételek.

– A Pass-port Subotica/Szabadka – Démonok városa a szabadkai és a vajdasági léttel, a multikulturális közegben való élettel foglalkozik, a Pass-port Szeged/Segedin – Maga az ördög a határ két oldalán élők viszonyát vizsgálja, különös tekintette a vajdasági magyarok és a magyarországi magyarok viszonyára, a Pass-port Europe az Európához való viszonyainkat taglalja – hallottuk Urbán Andrástól.

E három előadás az IPA-program színházi részét képezi, decemberben a tervek szerint megjelenik egy negyvenoldalas katalógus, amely egyrészt az előadásokkal foglalkozik, másrészt azzal a szociológiai kutatómunkával, amely megelőzte az előadások készítését. Januárban pedig egy félórás dokumentumfilm is megjelenik, amely szintén ezt a munkát mutatja be.

Kérdőívek készültek, beszélgetések zajlottak, különböző benyomásokat, vallomásokat gyűjtöttek az alkotók, és tulajdonképpen ez képezte azt az irodalmi, szociológiai alapot, ami hozzájárult az előadások létrejöttéhez, de a rendező hangsúlyozta: az előadásokat semmiképp sem szociológiai dokumentumként nézzük.

– Az előadásokat tévedés szociológiai disszertációként nézni. Ezek színházi akciók, művészi alkotások, amelyek valamiféle szociológiai posztulátumhoz nyúltak.