2024. július 16., kedd

Nyitottság a világ felé

Kedden zárul a Magyar Tanszéken a tárgyi világ poétikájának szentelt kétnapos tudományos értekezlet, melyen magyarországi előadók is részt vesznek
(Ótos András felvétele)

Hogy mi fán terem, miként nyilvánul meg, hogyan éljük meg a bennünket körülvevő tárgyi világ poétikáját? Vajon tényleg csak akkor tűnnek fel nekünk, ha egy-egy versben találkozunk velük? A vers lenne az, amely átvilágítja a tárgyakat, úgy, hogy mindeközben megváltozik a szó jelentése? – csatlakozhatnánk Bányai János nyugalmazott egyetemi tanár gondolataihoz, melyeket A tárgyi világ poétikája című tanácskozás kezdetén felvetett. A kétnapos konferenciát az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszéke és az MTA Irodalomtudományi Intézete Modern Magyar Irodalmi Osztályának munkatársai közösen szervezték, és a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia nemzetközi együttműködésének keretében kerül megrendezésre.

A kar első emeleti 30-as termében Csányi Erzsébet tanszékvezető, továbbá Angyalosi Gergely (Budapest), valamint Faragó Kornélia (Újvidék) üdvözölte a megjelenteket. Mint azt a tanszékvezető hangsúlyozta, az effajta konferenciák legfontosabb célja a szóbeliség és a párbeszéd, márpedig a felsőoktatás elképzelhetetlen kutatások és konferenciák nélkül. – A kutatás nemcsak asztal fölé görnyedő, magányos munka, hanem van egy olyan aspektusa is, mely a dialógusra épül. Ez nagyon fontos, hiszen az élményszerűséget, az ihletet és a nyitottságot a világ felé ez tudja prezentálni – mondta többek között.

Ma 9.30 órakor ugyanazon a helyszínen folytatódik az értekezlet, amikor Deczki Sarolta, Faragó Kornélia, Földes Györgyi, Sági Varga Kinga, Kelemen Emese, Rákai Orsolya ismerteti kutatómunkájának eredményét. Ezt követően a konferencia Faragó Kornélia és Angyalosi Gergely projektumvezetők zárszavával fejeződik.