2024. augusztus 16., péntek

Amikor a báb és a színész eggyé lesz

Színészi díjban részesült Kálló Béla, a szabadkai Gyermekszínház színésze a Dah című előadásban nyújtott alakításáért a 43. Szerbiai Bábszínházak Találkozóján

Kálló Béla a szabadkai Gyermekszínház Dah című, szerb nyelvű előadásában Gorant alakítja, az egyik főszereplőt, s ezért az alakításért elnyerte a Szabadkán megtartott 43. Szerbiai Bábszínházak Találkozójának egyik színészi díját.

– Érdekes volt számomra, hogy nem csak a báb mutatkozott meg. Ezek ember nagyságú bábok, és mögüle kibújt a színész is, látszott, ahogyan a színész vezeti a bábot, és látszott az is, ahogyan viszonyt teremt a színész és a báb. Ez tulajdonképpen megsokszorozta a lehetőségeket. Goran bábja eléggé sztoikus, kifejezéstelen az arca, ezért kellett úgy mögé állnom, hogy életet leheljek bele, volt, amikor fel kellett szisszenni, fel kellett ordítani mögötte. Ilyen módon a báb és az őt játszó színész egybeér, szint eggyé lesz: a Goran lett én, és én lettem Goran. Ilyen tapasztalatom még nem volt, ez érdekes dolog – hallottuk Kálló Bélától.

A Dah című előadás ugyan a Gyermekszínházban készült, de nem kisgyerekeknek készült produkció, sőt, a felnőtteket is szívesen várják a nézőtérre.

– Magyarországon és Európában erre számtalan példa van, hogy a gyermekszínházakba, bábszínházakba felnőtteket vonzanak be, nálunk ez úttörő vállalkozás. Ezt a lépést a 21. században meglépni, teljesen korrekt. Nyilván a szokást a nézők részéről meg kell teremteni ahhoz, hogy felnőtteknek is szóló bábelőadást is megnézzenek. A tapasztalataink szerint azok a felnőttek, akik megnézték, nagy részük visszajár többször is megnézni, és beszélnek erről az előadásról. Talán a szakma nem eléggé figyelt oda erre, de azt gondolom, hogy ha ez az előadás megjár néhány fesztivált – amire van kilátás – akkor majd a szakma részéről is megtörténik az áttörés – mondta beszélgetőtársunk.

A bábszínházak találkozóján a Dah című előadás egyéb díjakat is szerzett: A legjobb fiatal színésznek járó díjat Alaksandra Bašić, az előadás Biljanája érdemelte ki, és ennek az előadásnak járt a legjobb díszlet díja is.