2024. július 16., kedd

A tehetség magában nem elegendő

A legeredményesebb általános- és középiskolás tanulókat jutalmazta a tartományi sport és ifjúsági titkárság

(Fotó: Dávid Csilla)

Az elmúlt tanév legsikeresebb tehetséges diákjait jutalmazták pénteken a tartományi kormányépületben. Az épület hatalmas előcsarnoka igencsak megtelt, bár így is csak a legeredményesebbek jöttek el, mentoraikkal. A hazai vagy külföldi megmérettetéseken tudományos, technikai, művészeti ágazatokban, illetve a sport terén elért eredményeikért az általános iskolai és középiskolai tanulók között 31 díjat osztottak ki, tanáraik, mentoraik vagy edzőik közül negyvenen részesültek elismerésben, továbbá odaítéltek 12 különleges díjban a legkiemelkedőbb teljesítményekért, valamint 91 dicsérő oklevelet. A díjazottak pénz- és értékes könyvjutalomban részesültek. A különleges díjban részesített fiatalok például személyenként 60 ezer dinárt kaptak.

A legeredményesebb diákoknak Marinika Čobanu tartományi sport és ifjúságügyi titkár gratulált. Mint hangsúlyozta, végtelenül büszkék lehetünk ezekre a fiatalokra, akikre a tartományi szervek mindig igyekeznek kellő figyelmet fordítani. Ezért hozták létre a Tehetségek Alapítványát is, mely nem egyéni eredményeket támogat, hanem az anyagi, műszaki feltételeket igyekszik megteremteni ahhoz, hogy a tehetségek kibontakozhassanak. Ugyancsak rámutatott a tehetségek társadalmi felkarolásának szükségességére, hiszen a munka és a tehetség magában nem elegendő, a szülők, a tanügyi dolgozók és az állam támogatására is szükség van ahhoz, hogy a tehetség kibontakozhasson.

Különleges díjban részesült többek között Szilágyi Krisztina, az újvidéki Zmaj Gimnázium tanulója (matematika), díjban részesült Szilágyi Éva, az újvidéki Jovan Popović Általános Iskola tanulója (matematika), az újvidéki Mihailo Pupin Műszaki Középiskola robotikai szakcsoportja, Cibolya Sztella, a szabadkai I. G. Kovačić Általános Iskola tanulója (képzőművészet), Rác Gyöngyi, az újvidéki Bogdan Šuput Középiskola növendéke (képzőművészet), elismerő oklevelet kapott: Úri Annmária (fizika), Kardos Karolina (műszaki oktatás), Boros Gyevi Orsolya, és Dudás Szebasztián (zene), Majlát Edit, Réb Zsófia (magyar nyelv).