2024. augusztus 16., péntek

Diplomával – munka nélkül

Össze kellene hangolni a szakmai képzést a piaci igényekkel – Szabadkán 700 egyetemi végzettségű személy vár munkára

Az észak-bácskai körzetben VI. fokozattal, azaz főiskolai végzettséggel 727 személy szerepel a munkanélküliek listáján, ebből Szabadkán 549. VII. fokozattal, azaz egyetemi végzettséggel az észak-bácskai körzetben 882, ebből Szabadkán 700 személy szerepel a munkanélküliek listáján – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai képviseletétől kapott adatokból. Ahogy a szabadkai képviselet munkatársától megtudtuk, a keresett szakmák a következők: tanárok (matematika (magyar és szerb nyelven), angol, német, szerb), valamint orvosok, specialisták, állatorvosok, mikrobiológusok, diplomás gyógyszerészek, szociális munkások, pedagógusok, pszichológusok, építészeti mérnökök, gépészmérnökök, elektromérnökök. A nem keresett szakmák az okleveles közgazdász, tanítónő, óvónő.

Az országos adatok szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat országosan 12 ezer 917 okleveles közgazdászt és 6050 jogászt jegyez, közülük az év elejétől figyelemmel kísérve mindeddig csak 5485 közgazdász és 2212 jogász állt munkába.

Dr. Srđan Stanković, a Felsőoktatási Nemzeti Tanács elnöke szerint a piaci igények és a beiratkozási kvóta összehangolása az ország egyik legfontosabb feladata kellene hogy legyen, elemzéseket és előrejelzéseket kellene készíteni, ám hangsúlyozta azt is, hogy egy ilyen országban nehéz előrejelezni, milyen szakemberekre lesz szükség öt vagy tíz év múlva.

Hogy a főiskolák, egyetemek mennyire követik figyelemmel ezen adatok alakulását, nem tudni, de az biztos, hogy eredményesebbek lehetnek, amennyiben igyekeznek a munkaerő-piaci igényekhez igazítani az intézményükben a képzési lehetőségeket. Ezt vallja dr. Pataki Éva, a szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója is, aki elmondta, az intézményük több vállalattal együttműködik, a többi között a Dunkermotorennel és Norma Grouppal is, s ezen vállalatok jelzéseit is igyekeznek figyelembe venni, hiszen jelezni szokták, hogy milyen szakemberekre lenne szükségük.

A Műszaki Szakfőiskolán öt szak van: informatika (ezen belül két szakirány van, az egyik a számítástechnika, a másik az internet és elektronikus ügyvitel), elektrotechnika (elektronika és automatika szakirányokkal), gépészet (termékfejlesztés és termotechnika szakirányokkal), műszaki kommunikációs management, mechatronika. A főiskolán van lehetőség mechatronika specializációra is, amely önköltséges képzés. Ahogy az igazgatónő elmondta, az intézmény 52 éves, és az évek során igyekeztek az igényekhez mérten akkreditáltatni a szakirányokat, így a műszaki kommunikációs management és a mechatronika az új szakirányok közé tartozik, ám a többi szak esetében is az a helyzet, hogy bár a szak a régi, a modulokat igyekeznek frissíteni, alakítani.

– A hallgatóink iránt megvan az érdeklődés, ezt látjuk már akkor, amikor a főiskolai éveikben már gyakorlatokra járnak a vállalatokba, ahol sokszor munkát is kapnak a tanulmányaik után. Különböző helyeken különbözőek az igények, másként tud valaki elhelyezkedni városban, mint falun, mert mások a piaci igények. Mindennek nem tudunk, mert nem is lehet megfelelni, de törekedni kell a lehető legtöbbre – mondta Pataki Éva.