2024. augusztus 16., péntek

Néptáncoktatáson a leendő tanítók, óvodapedagógusok

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói táncolni tanulnak, és a hagyományokról is hallgatnak majd előadásokat a Népkör Magyar Művelőd

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a Népkör MMK együttműködése révén minden hónap utolsó csütörtökén másfél órányi néptáncoktatáson és utána táncházban vehetnek részt a kar hallgatói, akik a hagyományokról is tanulnak majd, tehát elméleti és gyakorlati képzésben is részesülnek. Összesen hét ilyen alkalom lesz – tudtuk meg Szulovszki Szilviá tól, a Népkör MMK szervezőjétől – és az itt szerzett tudást felhasználhatják majd pályafutásuk során, hiszen a zenei neveléssel kapcsolatos módszertani ismereteket is szerezhetnek, ritmusérzéket fejleszthetnek, gyermekjátékokat tanulhatnak, hallanak a magyar hagyományokról, ami azért is lehet fontos, mert az alsó osztályokban választható tantárgy a hagyományápolás. Ahogyan azt Lepes Josip dékánhelyettes elmondta, az ingyenes képzésre való jelentkezés önkéntes, és a hallgatók pontokat kaphatnak a képzéshez kapcsolódó tantárgyakból, mint például zenei nevelésből, testnevelésből, történelemből.

Bodrogi Hajnalka, a Népkör MMK szervezője ismertette a központ közeli eseményeit, szólt arról, hogy egészen júliusig szeretnék folytatni a természetgyógyászati sorozatot, havonta egy természetgyógyászati előadással. Az Aranykapu játszóház minden pénteken adventi játszóházba várja az érdeklődőket, mintegy 250 fiatal készíti az idei karácsonyi műsort, a rajziskola növendékeinek díjazott alkotásaiból tárlat nyílik, január 4-én és 5-én pedig a gyermekszínjátszók műhelymunkáját szervezik meg.

Az MTTK részéről azt jelentették be, hogy a kar és az Óvóképző Szakfőiskola hamarosan együttműködési szerződést ír alá. Az együttműködés egyik első lépése, hogy december 20-án várják a kar hallgatóit arra az Óvóképző Szakfőiskolára, ahol Papp Gábor művelődéstörténész tart előadást.