2024. július 17., szerda

Egy cipősdoboznyi figyelem

A napokban kézbesítik az összegyűjtött ajándékokat – Hétfőn zárul le a jótékonysági akció
(Fotó: Molnár Edvárd)

A végéhez közeledik a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium negyedikes sportosztályának diákjai szervezésében folyó cipősdoboz-akció, mellyel a szegény sorsú gyerekek karácsonyát szeretnék egy kicsivel szebbé tenni. Eddig mintegy száz doboz gyűlt össze, de aki még szeretné kivenni a részét az akcióból és megörvendeztetni egy kislányt vagy egy kisfiút, az hétfő estig átadhatja dobozát az iskolában.

Nyúl Sára, az akció egyik szervezője elmondta, két évvel ezelőtt részt vett a magyarországi Baptista Szeretetszolgálat által szervezett cipősdoboz-koncerten és onnan jött az ötlet, hogy ezt itt is meg lehetne valósítani. Az ötletet tett követte és az akcióra immár második alkalommal kerül sor, melybe az egész osztály, az iskola és az ismerősök is bekapcsolódtak.

– Az idén már rutinosabbak vagyunk a szervezést illetően, meg sokan már tudják, hogyan is kell összeállítani egy ilyen dobozt, és most már az újságokat, rádiót, televíziót is bevontuk, hogy minél több emberhez jusson el az akció híre. Plakátokat is készítettünk, valamint az akciót közzétettük a Facebook közösségi portálon is, ahol elég sokan értesültek róla, illetve megpróbáltuk a Svetozar Marković Gimnáziumot is bekapcsolni a gyűjtésbe, ez azonban nem járt sikerrel, mert ott már egy más jellegű jótékonysági akció folyik. Aki tudott róla, továbbadta a hírt másoknak és szép lassan kezdtek érkezni a dobozok. Az idén nagyobb a hírverés a gyűjtés körül, csak sajnos egy héttel korábban kellett volna megkezdenünk a szervezést, de így is sikerült már most annyi cipősdobozt összegyűjteni, mint az előző évben, és remélhetőleg az utolsó napon, azaz 17-én hétfőn még nagyon sok doboz érkezik majd, ahogy az tavaly is történt, amikor nyolcvan doboz érkezett az akció utolsó napján – mondja Sára.

A diákok, szülők, ismerősök ajándékai mellett érkeztek dobozok a szerkesztőségekből is, így többek között a Magyar Szó és a Hét Nap is hozzájárult az akcióhoz, s a dobozok száma eddig nagyjából száz körül mozog. Az cipősdoboznyi ajándékok egy részét a hétvégén kézbesítik Hajdújárásra a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének, ahol egy kis műsor keretében adják át a gyerekeknek a csomagokat, majd jövő héten csütörtökön Dreára, valamint Kevibe látogat el az osztály, hogy az ottani iskola gyermekei között szétosszák az ajándékokat.

– Az egész osztály ott lesz a csomagok átadásakor, néhányan saját autójukkal jönnek, illetve múlt héten voltunk egy kiránduláson, és közben a sofőrnek meséltünk az akciónkról, aki felajánlotta, hogy a furgonján ingyen elvisz minket a gyerekekhez, úgyhogy ez is egyfajta hozzájárulás az akcióhoz. Elégedett vagyok az akció sikerességével, mindenki sokat tett azért, hogy minél több embert bevonjon ebbe, illetve annak ellenére, hogy nincs mindenki olyan anyagi helyzetben, hogy segítsen másokon, mégis többek összefogtak és közösen töltöttek meg egy dobozt. Azt tapasztaltam, hogy mindenkinek jó érzés adni, segíteni másokon, például több tehetősebb családból származó diák is jár az osztályunkba és láttam rajtuk, hogy nekik is nagy öröm, hogy megajándékozhatnak másokat, egyesek pedig elérzékenyültek, mikor átadtuk a cipősdobozokat a gyerekeknek. Mi már negyedikesek vagyunk, így jövőre sajnos az osztályunk nem tudja megszervezni az akciót, de azt terveztük, hogy az ajándékok átadásakor elhívunk magunkkal néhány másodikos tanulót, abban a reményben, hogy megérzik az adakozás ízét és a jövőben folytatják azt, amit mi elkezdtünk.