2024. július 17., szerda

Igazi polihisztor volt

A 15 éve elhunyt Szekeres Lászlóra kollégái, barátai emlékeztek – Hamarosan egy kiállítást is rendeznek az emlékére

Szekeres László halálának tizenötödik évfordulója alkalmából Siflis Zoltán, az MNT kulturális bizottságának elnöke, Hulló István, a Szabadkai Múzeum igazgatója, Ricz Péter, a múzeum munkatársa és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi tagja tegnap megkoszorúzta a régész, muzeológus sírját Szabadkán,a Bajai úti temetőben.

Ricz Péter régész, főmuzeológus Szekeresre emlékezve elmondta, egy kivételes egyéniség volt, igazi polihisztor, aki a tudomány, a kultúra és a politika színterén is sokat tett. Elsősorban régésznek tartotta magát, de művészettörténettel, helytörténettel, néprajzzal is foglalkozott. Ő volt a Bácsország folyóirat megálmodója, kezdeményezője volt a VMDK megalapításának, egy ideig pedig a múzeum igazgatói posztját is betöltötte, mely funkcióról a múzeum városházára való átköltöztetése elleni tiltakozása kifejezéseként lemondott.

 Szekeres László sírjánál a szabadkai Bajai úti temetőben (Molnár Edvárd)

Egyidejűleg az egyszerű emberekkel is szót tudott érteni, de a tudomány nyelvét is magas szinten beszélte. Mindenkit meghallgatott, s mindig igyekezett tanácsot adni, segíteni. Mintegy három évtizedet dolgoztam Szekeres László mellett, s tanítványaként úgy tekintek rá a mai napig, mint pótapámra. Halála váratlan volt, s hatalmas tudást vitt magával. Nem volt erre felkészülve, ezért minket sem tudott felkészíteni rá, s átadni mindazt a szerteágazó ismeretet, amivel ő rendelkezett. Halálával nagy űrt hagyott maga után.

Dudás Károly szerint Szekeres László egyike volt azon keveseknek, aki elmélyült tudományos munkát végzett, és a közösség terhét is a vállára vette.

Nagy hálával és szeretettel emlékezünk rá, és azt hiszem, nem véletlen, hogy a kuratórium, mely a fiataljainknak és az értékteremtőknek támogatást nyújt, az ő nevét viseli. Az alapítvány nem feledkezett meg halála évfordulójáról, ugyanis szerettünk volna egy nagyszabású tudományos tanácskozást szervezni, de a szűkös anyagi keret miatt sajnos erre nincs lehetőségünk, viszont január végén egy szerény rendezvény keretében tartunk egy kisfilmbemutatót és kiállítást, ahol a barátok összejönnek, és Szekeres Lászlóra, ennek az égtájnak az egyik legalaposabb és legalázatosabb tudósára emlékeznek majd – mondta Dudás.