2024. július 17., szerda

Biztonságos iskola

Szakmai továbbképzést tartottak a hét végén a horgosi iskolában

Biztonságos iskola – éljünk erőszakmentesen. Ezzel a jelmondattal szervezett a hét végén szakelőadásokat és műhelymunkát a horgosi Október 10. Általános Iskolában a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ.

A kétnapos képzés során az osztályfőnökök, összesen huszonöt pedagógus számára Slavica Admović Zdravković és Ljiljana Borđoški pszichológusok tartottak előadásokat kettős céllal: egyrészt a konfliktusok hatékony megelőzése, másrészt eredményes kezelése végett.

– Az iskolai erőszak megelőzésén volt a hangsúly, és azon, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj. Az utóbbi években szembesültünk ilyen problémákkal, és ezek a konfliktusok nemcsak az iskolában fordulnak elő, hanem útközben is, az iskolába vagy a hazavezető úton. Ezért nagyon fontos a helyi állami intézményekkel és civil szférával összefogni – hallottuk a képzésen. A törvényes előírások minden lépést pontosan szabályoznak, de sajnos nem mindig alkalmazzuk megfelelőképpen. Egyre összetettebb a munkánk, mert az oktatási intézmény ma már nem az ismeretek átadására fókuszál, hanem kénytelen átvenni a szülőtől a nevelő szerepet – magyarázta Goran Nikičić iskolaigazgató, aki maga is részt vett a képzésen.

Többféle konfliktushelyzetet modellezve igyekeztek elsajátítani a különféle módszereket, mediációs gyakorlatokat, elsősorban a megelőzésre, elhárításra helyezve a hangsúlyt. Az előadásokon többek között szó volt arról, hogy aktívan be kell vonni a szülőket a problémák megoldásába, ismerni kell és betartani az eljárások módját, ütemét, pontosan tudni, hogyan kell beavatkozni erőszakos viselkedés esetén. Szükség van az erőszakmentes kommunikációs modell fejlesztésére, és műhelymunkákkal fel kell készíteni a tanítókat, tanárokat a diákokkal való munkára – hangzott el a képzés során.

A részvevők bíznak benne, hogy a hallott hasznos módszerek a gyakorlatban is beválnak majd.