2024. július 16., kedd

Marad a négy osztály

Temerinben hatvan magyar elsősre számítanak

Temerin azon kevés vajdasági települések közé tartozik, ahol még létezik kizárólag magyar tannyelvű általános iskola. A város másik tanodájának a szerbnyelvű mellett van magyar tagozata is. Ám valamennyi magyar ajkú gyerek mégis a Kókai Imre Általános Iskolába jár. Ez a helyzet a múlt század kilencvenes éveinek elején alakult ki, amikor is a Petar Ko čić iskolában a menekültáradat következtében megnőtt a szerb tagozatokra járó diákok száma, új tagozatokat kellett nyitni és a férőhelyhiány miatt a magyar tagozatot ideiglenesen áthelyezték a Kókai iskolába. Azóta is oda járnak és azon kívül, hogy bizonyítványukat a másik iskola adja ki, más megkülönböztetésben nem részesülnek.

Most, az elsősök beíratásának idején a város területéről a magyar ajkú gyerekeket, akik 2004. március elseje és 2005. február 28-a között születtek, mind a Kókai iskolában veszik számba. Sziveri Béla igazgató elmondása szerint ez egy jól bejáródott gyakorlat, és a szülők is elfogadták. Eddig 13 elsőst írtak be, de mivel betekintésük van az óvodába járó gyerekek jegyzékébe, az iskolapszichológus pedig most végzi az őszre iskolaköteles gyerekek képességfelmérését, tudják, hogy meglesz a kellő létszám, vagyis a mintegy 55–60 elsős. Ennek köszönhetően marad az eddigi három tagozat (kettő a központi iskolaépületben és egy a Telepen), plusz a Petar Kočić iskola magyar tagozata, amelynek létszámát a lakhely szerinti területi hovatartozás és a szülők igényei szerint alakítják ki. Az utóbbi években 12–14 lélekszámú tagozatok voltak.

Az igazgatónak kimutatása van arról, hogy évekre visszamenően miként alakult az elsősök száma az iskolájában. A 2004-es adatok szerint a Kókai Imre Általános Iskolába 62 elsőst írattak be és húsz körül a másik iskolába. Azóta az elsősök száma csökken, vagy stagnál. Alátámasztja ezt az az adat, hogy 2005-ben már csak 47 első osztályos tanulója volt az iskolának. Ám 2009-ben meglepően sok, 67. Tavaly is 46 tanulót írtak be, vagyis összesen 60 kisiskolás kezdte meg tanulmányait a két iskolában, ennyire most is számítanak.

Az iskolában jártunkkor azt is megtudtuk, hogy az idén a korábbi évektől eltérően meglehetősen sok az iskolaköteles óvodás a Telep városrészben. Tavaly a kihelyezett iskolai tagozaton mindössze 7 elsős volt, de az ottani óvodai nyilvántartás szerint most 16-an vannak. Hogy tanévkezdéskor mennyien lesznek a telepi tagozaton, az a későbbiekben derül majd ki, amikor figyelembe veszik a szülői elvárásokat is.

Temerinre mostanában már nem jellemző, hogy a magyar gyerekeket szerb nyelvű tagozatokra írassák. Talán ha előfordul évente 1-2 ilyen eset. Arra azonban van példa, hogy nemcsak a magyar–szerb vegyes házasságokból, hanem a szerb, vagy más nemzetiségű családokból is magyar tagozatra íratják a gyerekeket.