2024. július 17., szerda

Nincs lógás, rendbontás

Biztonsági szolgálat, átfogó cselekvési terv, intézményi és civil összefogás segíti a hátrányos helyzetű diákok felzárkózását a horgosi iskolában

(Fotó: Miskolci Magdolna)

A tavaszi szünet óta egészen más a légkör a horgosi Október 10. Általános Iskolában, mint korábban volt. Több ízben is beszámoltunk róla, hogy szinte lehetetlen megtartani egy normális tanítási órát az iskolában azok miatt a hatványozottan hátrányos helyzetű, túlnyomórészt roma diákok miatt, akik képtelenek és nem is hajlandóak a beilleszkedésre. A magyarkanizsai önkormányzat támogatásával most biztonsági szolgálat tart rendet az épületben. A kapunál igazoltatják a betérni szándékozót, a késő diákokat az igazgatói irodához kísérik, azokat pedig a tanterembe, akik megpróbálnak ellógni az órákról. Azóta nem állnak lesben kívülálló rendbontók az iskolakapuban, és nincs duhajkodás az udvarban. Térfigyelő kamera is segíti a szolgálat munkáját.

– Biztonságot vetít a diákok, tanárok, szülők felé. A szolgálat mindkét váltásban két főből áll, az egyik roma származású, ő könnyebben kommunikál a roma ajkú diákokkal. Nagyon örülünk neki, hogy végre megvalósult, amit az iskola régóta kér, összefog a közösség, mert ezek a problémák már meghaladták az intézmény erejét. Minden karika fontos ebben a láncszemben: az iskola, a szociális védelem, a belügy, az önkormányzat és a helyi közösség, és nagyon fontos a hátrányos helyzetű gyerekek óvodáztatása – mondta Goran Nikičićiskolaigazgató.

Szerinte máris érezhetőek a pozitív változások, a tanárok örülnek a segítségnek, a szülők sokkal nyugodtabbak, mert az iskolában biztonságban vannak a gyerekeik. A halmozottan hátrányos helyzetű diákok felzárkózását pedig egy átfogó cselekvési terv segíti majd, ezt éppen ma ismerteti a kidolgozója, dr. Josip Lepeš oktatással megbízott polgármesteri tanácsos a horgosi iskolában.

– Eheti ülésén a magyarkanizsai községi tanács egyhangúlag támogatta a cselekvési tervet. A terv elsődleges célul a hátrányos helyzetű gyerekek óvodába járatását tűzte ki célul, emellett közös pályázatokkal keresünk támogatást a felzárkóztató tevékenységre, és bevezetjük az integrációt támogató módszertant. Ettől ugyan tartanak a nem hátrányos helyzetűek, de törvényes előírások köteleznek rá bennünket, társadalmi szinten. További cél fokozni a hátrányos helyzetű diákok sikerességét, fejleszteni beilleszkedésüket és nyelvi tudásukat. A tanároknak pedig pedagógiai és módszertani képzéseket szervezünk. A cselekvési terv szerint csökkenteni kell a hátrányos helyzetű tanulók lemorzsolódását. Csak kevés roma tanuló fejezi be az általános iskolát, és még kevesebben iratkoznak középiskolába. Pedig ha szakmát tanulnak, az növeli a munkaerő-piaci esélyeiket – magyarázta Goran Nikičić, majd hozzátette, minden pozitív lépésnek örülnek, ami a gyerekek érdekét szolgálja. Most éppen egy olyan pályázaton dolgoznak négy civil szervezettel, amelynek keretében 10–15 éves diákok hasznos szabadidő-eltöltését szervezik meg. Az iskola ad otthont a programoknak, amiben lesz sport, sokféle játék, játékos tanulás is, eljárnak majd különféle rendezvényekre a gyerekek. A szülők körében végzett felmérés szerint nagy igény van ezekre a programokra.