2024. július 17., szerda

A magyar kultúráért és oktatásért

Gyakorlati tudnivalók a Bethlen Gábor Alap által közzétett pályázatokról

(Dávid Csilla felvétele)

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nagytermében pénteken a budapesti székhelyű Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. tartott tájékoztató jellegű bemutatót. Az eseményt a szabadkai székhelyű Szekeres László Alapítvánnyal együttműködve szervezték meg. Telt ház előtt Józsa László, az SZLA kuratóriumi elnöke mondott bevezetőt. Majd Amberboy Zsolt pályázati igazgató igyekezett választ adni a Bethlen Gábor Alap részéről közzétett pályázatok lebonyolítása során felmerülő gyakorlati kérdésekre. A pályázati igazgató ismertette a pályázatok elkészítésével kapcsolatos tartalmi és minőségi szempontokat, a nyertes pályázatok adminisztrálásának és a folyósított támogatások elszámoltatásának módjait. Felszólaltak a BGA Zrt. pénzügyi munkatársai, valamint a vajdasági pályázók elszámolásaival megbízott munkatársak.

A többórás, tájékoztató napként beharangozott rendezvényen többek között elhangzott: pályázati kultúraváltásra törekszenek, ami azt jelenti, hogy szeretnék, ha a jövendőbeli pályázók jobban odafigyelnének pályázataik összeállításának módszerére, azaz az eddigi szokástól eltérően alaposabban megmagyaráznák az elképzeléseiket, odafigyelnének arra, hogy a megvalósításra mekkorák az esélyek, milyenek a kockázatok, valamint arra is, hogy szívügyüknek tekintsék a projektum sorsát, járják körül alaposan a kínálatot, és lehetőleg a legkedvezőbb árajánlatokat tüntessék fel a leírásban.

Az alap pályázati felhívásainak bemutatása során Amberboy Zsolt a célokat hat pontban fogalmazta meg, ezek a következők: a magyar nyelvű oktatási feladatokat is ellátó közoktatási és felsőoktatási intézmények, háttérintézmények programjainak támogatása, a magyar nyelvű felnőttképzési, szakképzési és kutatási programok támogatása, a magyar történelmi és kulturális örökség ápolása, kulturális és hagyományőrző programok támogatása, oktatási és kulturális intézmények eszközfejlesztésének támogatása, egyházi intézmények, közösségek, civil és ifjúsági szervezetek kulturális és karitatív programjainak támogatása, valamint a magyar nyelvű média, színházi programok és könyvkiadás támogatása.

Egy pályázattal elnyerhető támogatás 600 ezer és 5 millió forint közötti összeg, egy pályázó – jogi személy – egy célon belül, futamidőtől függetlenül csak egy pályázatot nyújthat be, és összesítve legfeljebb 15 millió forintig terjedő támogatásban részesülhet. A különböző projektumokkal május 23-ától jövő év február 29-éig lehet pályázni vissza nem térítendő támogatásokra. Minderről bővebben a www.szulofold.hu honlapon olvashatnak.