2024. július 17., szerda

A jazz és a balkáni zene fúziójának otthona

XXVIII. NIŠVILLE JAZZFESZTIVÁL 2011.

A bemelegítésnek szánt Šaban Bajramović Tribute Band és az exjugoszláv zene egyik meghatározó egyénisége, Darko Rundek által vezetett francia Rundek Cargo Trio szerda esti fellépését követően a legendás roma zenésznek emelt szobor közelében a Nišava partján, Nišben csütörtök este hivatalosan is megkezdődik az idei Nišville jazzfesztivál. A zenei rendezvényen közel húsz országból mintegy négyszáz zenész lép színpadra.

Évi százezer összlátogatójával a dél-szerbiai városban megrendezésre kerülő Nišville a leglátogatottabb jazzfesztivál Délkelet-Európában. A rendezvény eredeti koncepciója – ami immár a fesztivál védjegyévé nőtte ki magát – a jazz klasszikus formáinak a fúziója volt a különféle etnozenékkel, különösen a balkáni hagyományokkal. A világ legismertebb jazzmagazinja, az amerikai Downbeat részletes ismertetésében úgy értékelte, hogy a Nišville olyan fesztivál, amely a lehető legjobb módon terjeszti a jazzt, mint az amerikai kontinensen létrejött zenei irányzatot, és a Balkán zenei hagyományait, különös hangsúlyt fektetve a két irányzat egyeztetésére.

A fesztivál fő eseményei a niši vár két színpadán zajlanak (Earth & Sky stage), ahol esténként hat fellépő váltja egymást. A négy napra szóló belépőjegy ára – összehasonlítva egyes vajdasági és magyarországi rendezvényekkel: mindössze 3000, diákoknak és egyetemistáknak 2500 dinár, a napi belépőjegy pedig 1000, illetve 800 dinárba kerül. A fesztivál – ingyenes! – kísérőrendezvényeit a város számos helyén kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A vár közelében levő színpadon (Gate stage) esténként öt együttes lép majd fel, a press központnál (Open stage) napi három fellépő lesz, a Matine stage-en zongoraművészek játékát lehet majd hallgatni némafilmek mellett, a Movie stage-en jazzfilmeket vetítenek, a négy nap alatt néhány kiállítás megnyitójára és több jazz vonatkozású kötet bemutatójára kerül sor, emellett számos rögtönzött, úgynevezett sétakoncertet szerveznek a város különböző pontjain.

A korábbi évekhez hasonlóan a Nišville idén is néhány igazi ínyencséget kínál a jazzrajongóknak. A fesztivál egyik legnevesebb előadója mindenképpen az éneses/gitáros/zeneszerző Ray Dorset vezette Mungo Jerry Blues Band lesz, amely a számos többi mellett az In the summertime című legendás slágert jelző Mungo Jerry utódzenekara. A zenei zseniként emlegetett amerikai Tom Harrell, napjaink egyik legjelentősebb jazztrombitása és zeneszerzője kvintettjével lép fel a fesztiválon. Milčo Levievbolgár zongoraművész, a legismertebb disszidens a vasfüggöny mögül a jazz-zenészek között, az egyetlen kelet-európai előadó, aki jazz Grammy-díjat nyert, Chico Freeman kiemelkedő amerikai szaxofonossal közösen alakított kvartettel ad majd koncertet. A fesztivál záróestéjén lép közönség elé együttesével az európai jazz és funky zene egyik legjelentősebb képviselője, a holland Hans Dulfer tenorszaxofonos (többek között Charles Mingusszal, Ben Wallace-szal, Dexter Gordonnal és Archie Shepp-pel játszott együtt). A dolog pikantériája, hogy vendégeként a színpadon megjelenik majd lánya, Candy Dulfer, aki szintén szaxofonon játszik. Őt a nagyközönség a Dave Stewarttal közösen jegyzett Lily was here című film azonos című betétdaláról ismerheti. Elfoglaltságuk miatt apa és lánya nagyon ritkán lépnek fel közösen, Szerbiában erre először kerül sor.

A fellépők között szerepel továbbá a hattagú brit Jive Aces, amely világviszonylatban a legattraktívabb jive-swing zenét játszó együttesnek számít. Repertoárjuk a saját szerzemények mellett olyan örökzöld swing/jive/R&B szerzeményekből áll, amelyeket Louis Armstrong, Louis Prima, Louis Jordan, Dean Martin és mások tettek ismertté. A változatos program mindenkinek tartogat némi csemegét. Ízelítőül a latino zene szerelmesei a spanyol származású Yoni Vidal és Estrellas elnevezésű bandjének fellépését és a Brazíliából érkező Dino Rangel Trio hangversenyét élvezhetik majd, a reggae szerelmesei a Junior Reiddel felerősített dub-mágus Sly & Robbietíztagú együttesének produkcióját kísérhetik figyelemmel, a bulizni vágyók felkészülhetnek a Traktorkestar névre hallgató tizenkét tagú rezesbanda fellépésére, a klasszikus bebop és a skandináv jazz rajongói a Motif elnevezésű norvég kvintett koncertjét élvezhetik majd, a vájt fülűek meghallgathatják a mind a tíz ujjával a gitár nyakán játszó Stanley Jordan „gitárvarázsló” egyedi előadástechnikáját, a nagyzenekarok kedvelői pedig egy igazi orosz big bandnek – Saransk Big Band – örvendhetnek, amelynek vendége az egyik legismertebb orosz szaxofonos és zeneszerző, Oleg Kirijev lesz.

CSÜTÖRTÖK

Žar bend (Szerbia)

Chico Freeman & Milčo Leviev Band (USA, Bulgária, Svájc)

Dino Rangel Trio (Brazília)

Jive Aces (Nagy-Britannia)

Sly Dunbar and Robbie Sheakspeare band ft. Junior Reid (Jamaica)

Traktorkestar (Svájc)

PÉNTEK

Elina Duni Quartet (Albánia, Svájc)

Yoni Vidal & Estrellas (Spanyolország, Belgium)

Larry Vuckovic Trio and Jackie Rzan (USA)

Ivan Ilić Trio (Szerbia, Spanyolország)

Stanley Jordan Trio (USA)

Robert „Lonesome Bob” Tilly and Pan Band (Szerbia)

SZOMBAT

Ondrej Števarček Quartet (Csehország)

Saransk Big Band and Oleg Kiriev (Oroszország)

Maya Nova trio ft. Rick Margitza (Bulgária, USA)

Mungo Jarry Blues Band (Nagy-Britannia)

Motiff (Norvégia)

Miško Plavi, Vasil Hadžimanov and Srđan D. ft. Lena Kovačević (Szerbia)

VASÁRNAP

Milo Suchomel band (Szlovákia)

Down Home (Spanyolország, Portugália, Szerbia)

Tom Harrel Quintet (USA)

Voice of Nature (Nagy-Britannia, Horvátország)

Hans Dulfer Band ft. Candy Dulfer (Hollandia)

Zemlja gruva (Szerbia)