2024. július 17., szerda

Lehet még színésznek jelentkezni

Az Újvidéki Művészeti Akadémián még 8 szabad hely van a magyar osztályban
Hernyák György osztályába még lehet jelentkezni (fotó: Molnár Edvárd)

Az Újvidéki Művészeti Akadémián a magyar színészképző tanszéken a pótfelvételit szeptember 7-én tartják (a dokumentumok átadása szeptember 2-án van ). A pótfelvételin ugyanazok a feladatok várják a jelentkezőket, mint azokat, akik már a júniusi időszakban felvételt nyertek.

Hernyák György, az akadémia tanára nyit osztályt. Vele beszélgettünk arról, hogy miből áll egészen pontosan a felvételi vizsga. A művészeti egyetemeken ugyanis általában többfordulós rosta van. Nincs ez másként a leendő magyar színészek kiválogatásával sem.

Mivel készüljenek azok, akik magyar színészhallgatók szeretnének lenni az Újvidéki Művészeti Akadémián?

– A felvételi vizsga három fordulós. Szeptember 7-én tartjuk az első fordulót. A leendő hallgatónak két monológot kell fejből megtanulnia (a lehetőség szerint az egyik komikus, a másik pedig egy tragikus drámai részlet legyen), két verset kell elkészíteni (egy lírai és egy epikus költeményt) valamint egy mesét, leggyakrabban állatmesét szoktunk hallani. Van, aki ennél többet szokott hozni a felvételire, ennek a tanárok nagyon örülnek, de nem kötelező.

Hogy zajlik a felvételi vizsga?

– Először hallásvizsgára mennek a jelöltek és ott kapnak valamilyen osztályzatot, majd ezzel egy bizottság elé érkeznek a meghallgatásra. A bizottság az osztályvezető tanárokból és asszisztenseikből illetve a tanszék két beszédtanárából áll. Először egy kis bevezető beszélgetést tartunk, hogy egy picit megismerkedjünk a jelölttel. Aztán meghallgatjuk a fent már említett, elkészített szövegeket valamint egy kis helyzetgyakorlatot kap a jelentkező és ebből lemérjük, hogy ki az, akinek érdemes lenne erre a tanszékre iratkoznia.

A második forduló miből áll?

– Nos, aki ezen az első rostán továbbjutott, azzal az Akadémia tanárai 5 napon keresztül foglalkoznak. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy kapnak a jelentkezők monológokat és 2-3 személyes jeleneteket és ezt készítik el a tanárok illetve asszisztensek vezetésével. Ez alatt a néhány nap alatt kiderül, hogy egy egy fiatal mennyire instruálható, mennyire tud azonosulni egy-egy szereppel illetve mennyire tud színészként létezni.

Van egy harmadik, mindet eldöntő forduló is.

– A harmadik fordulóban tulajdonképpen meghallgatjuk az előző napokban készített monológokat illetve jelenteket, és van egy műveltségi teszt is, amit ki kell tölteni a jelentkezőknek. Ezután egy-két órás megbeszélést követően hirdetünk eredményt.

Kik jelentkezzenek, azok, akik eddig amatőr színészként már jártak színpadon vagy azoknak is van esélye, akik eddig még soha sem álltak a világot jelentő deszkákon?

– Mindenkinek van esélye. Van olyan példám is, amivel azt tudom alátámasztani, hogy az amatőr színjátszás jót tett a hallgatónak, meg olyan is, hogy jó képességű színész lett abból a jelentkezőből is, aki előtte soha sem próbálkozott a színészettel. Ha valaki elhivatottságot érez, én arra biztatom, jelentkezzen. A felvételi vizsgán ki fog derülni, alkalmas-e erre a pályára vagy sem. Éppen ez a célja a felvételinek, hogy megbizonyosodjunk róla, jó döntést hozunk-e.

Csak gimnáziumot végzett középiskolások jelentkezhetnek színésznek?

– Minden érettségivel rendelkező jelentkezőnek ugyanolyan esélyei vannak. Nem a befejezett iskola számít, hanem a tehetség. Ehhez a pályához ugyanis elsősorban tehetségre és sok, sok munkára van szükség. Nagyon jó nevű színészeink vannak, akik molnárnak tanultak, vagy a műszaki középiskola diákjai voltak egykor. Mindenféle érettségi diplomával lehet jelentkezni, persze, aki gimnáziumot végzett, annak valószínűleg irodalmi illetve művészeti tárgyakból előnye van, de nem az iskolai végzettség a döntő.

Még nyolc szabad hely vár betöltésre. Inkább fiúk vagy lányok jelentkezését várják?

– Nos, ezt így nem lehet meghatározni, viszont azt látjuk, hogy a drámairodalomban sokkal több a férfi szerep, mint a női. Nekem volt már 4–6 és 8 fős osztályom is. Azt kell, hogy mondjam, az a 6-7 fő egy évfolyamon a legideálisabb tanárnak és diáknak egyaránt. Ilyen feltételek mellett mindenkire jut elegendő idő. Az osztálylétszám tehát akár 10 fő is lehet. Ha sok tehetséges fiatal jelentkezik, akkor a felső határ a 10 hallgató.