2024. július 17., szerda

Nincs két egyforma diák

A horgosi általános iskolában biztonsági szolgálat és a roma cselekvési program segíti a munkát

Az elmúlt tanévben gondokat okoztak a horgosi Október 10. Általános Iskolában a felzárkózásra képtelen roma diákok. Majd az önkormányzat által kidolgozott roma cselekvési terv, a biztonsági szolgálat, az iskola felzárkóztatási és képzési programjai eredményesnek mutatkoztak.

Végre kezdenek úgy működni a dolgok, ahogyan szerettük volna – közölte Goran Nikičić igazgató az idei tanévkezdésről szólva. Hozzátette: igaz, hogy feszültségek, viták előzték meg, de sikerült rendbe hozniuk a dolgokat. Igaz az is, hogy ez az önkormányzatnak külön költség, mint például a biztonsági szolgálat működtetése. Azt már korábban kiharcolták, hogy legyen iskolarendőrük.

– Mindennek utána kellett járni, de a biztonság szempontjából elértük a magasabb mércéket a környéken. Az osztályban történtekért a tanár a felelős, a szünetben az ügyeletes tanár tart rendet. Zárjuk a tantermeket, mindenkinek percre pontosan kell járnia órákra. A pedagógusok számára még a tavasszal elkezdtük a képzéseket az inkluzív oktatás érdekében. Most, szombaton is van egy képzés a tudásszintekről. Az alap-, közép- és felsőfokú tudásszinteket kötelezően be kell majd vezetni. A biztonsági szolgálat dolgozói is részt vesznek továbbképzésen, informálódtak az oktatási törvényről. Ők figyelik az udvart és a bejáratot. Ha a diákokkal gond van, csak úgy avatkozhatnak be, hogy hívják a pedagógust, igazgatót.

Az idén 5 első osztálya van az iskolának, Horgoson három, Kispiacon egy magyar és Horgoson egy szerb kombinált tagozat.

– Megnyugtatom a szülőket, hogy Horgoson a magyar tagozatokon arányosan lettek felosztva a diákok, komoly szakmai felmérés szerint, amit az iskolapszichológus végzett. Utána a pedagógus és az iskola vezetősége a standard teszt alapján elért pontszámok, tehát a tudásszint szerint osztotta el a gyerekeket, hogy körülbelül egyforma képességűek legyenek minden osztályban. Az alsóban nagyon szépen működik az inklúzió, ami szerint minden gyereknek joga van az oktatásra, és minden gyerek különböző. Valóban, a 83 elsősből nincs két egyforma. Az a cél, hogy minél szocializáltabb, jól neveltebb gyerekek legyenek – jelentette ki Goran Nikičić.

Ezt a célt szolgálta a nyári felzárkóztatási program is, a foglalkozásokra 40–50 roma gyerek járt folyamatosan az iskolai előkészítősöktől a 6. osztályosokig.

Az igazgató úgy véli, a szülők számára még sose volt ilyen ideális a tanévkezdés, mint az idén. A kisdiákok (elsőtől a harmadik osztályosokig) ingyen tankönyveket kaptak az oktatási minisztériumtól, az elsősök ajándék tanszercsomagot a Magyar Nemzeti Tanácstól, a magyar tannyelvű tagozatok diákjai kézhez kapják a magyarországi taneszköz-támogatást. A hátrányos helyzetűek ajándékcsomagot, rajzfelszerelést kaptak a Vöröskereszttől, és a horgosi iskolában folytatódik az ingyenes ebéd program. Az idén már 50 rászoruló gyerek kap ingyen ebédet és kb. 140 ingyen uzsonnát. Goran Nikičić kezdeményezésére 4-5 évvel ezelőtt indította ezt a programot az előző önkormányzat, mert Horgoson és Adorjánon sok gyerek üres gyomorral indul iskolába, márpedig képtelen figyelni az órán, ha éhes.

Az vitathatatlan, hogy külön feladatokat ró az iskolára és az önkormányzatra az inklúzió, főként, hogy a születési arányszám növekedése folytán egyre nő Horgoson a beiskolázott, sok esetben kevésbé szocializálódott roma gyerekek száma, a cselekvési tervnek azonban épp az a szerepe, hogy a felzárkózást segítve enyhítse a gondokat.