2024. július 17., szerda

„Kicsit olyan, mint egy Jókai-regény”

Budapesti tudósítónktól

Érdekes könyvbemutató helyszíne volt hétfőn este a budapesti Háló Közösségi Központ: a néhai nagybecskereki ügyvéd, Várady Imre Naplójával ismerkedhetett meg a közönség Várady Szabolcs költő, műfordító, szerkesztő, Németh Ferenc művelődéstörténész, a kötetet kiadó Forum Könyvkiadó igazgatója és A. Sajti Enikő történész segítségével.

A Napló 1. című kötet Várady Imre (1867–1959) nagybecskereki ügyvéd, hajdani országgyűlési képviselő 1910-ig terjedő naplófeljegyzéseit tárja az olvasó elé. „Kicsit olyan, mintha egy Jókai-regénybe csöppenne az ember” – mondta róla a kötet egyik recenzense, Várady Szabolcs, aki emlékeztetett: Várady Imre tulajdonképpen gyermekei rábeszélésére írta meg élete történetét.
A. Sajti Enikő, a másik recenzens meglátása szerint a Napló írója „nagy idők, nagy változások tanúja, aktív résztvevője, aki – az utókor szerencséjére – nemcsak életének apró részleteit jegyezte fel rendszeresen, hanem értően és kritikusan figyelte az őt körülvevő világot, sőt cselekvően hatott is szűkebb és tágabb környezetére, annak közéleti, politikai eseményeire is”. A pontos műfaja nem is napló, hanem korabeli dokumentumok, feljegyzések alapján írt visszaemlékezés, amely rendkívüli forrásértékkel bír a történész számára, ugyanakkor szinte letehetetlen olvasmánya az érdeklődőnek, hiszen a kötet „a bánáti polgár mikrovilágát emeli át az utókor emlékezetébe”.
Németh Ferenc örömmel nyugtázta, hogy bemutathatja Budapesten ezt a rendhagyó kiadványt. „Eredetileg családtörténetről van szó, amely azonban sokkal több annál. A kötet értéke éppen abban rejlik, hogy olyan szerző vetette papírra, aki fél évszázadon át meghatározó egyénisége volt a jugoszláviai, azaz vajdasági magyar politikai és közéletnek” – emelte ki, hangsúlyozva, hogy Várady Imre igen sokat tett a vajdasági magyarság és a közjó érdekében, s mindennek nem lenne szabad feledésbe merülnie.
Németh Ferenc az est folyamán Nagybecskerek kultúrtörténetéről tartott beszámolót, számos korabeli fotó, képeslap bemutatásával.
A rendezvényen a könyv kiadását előkészítő Várady Tibor, a szerző unokája egy nagyon szomorú családi esemény miatt nem tudott jelen lenni.