2024. július 17., szerda

Ismét lesz Vendégségben Budapesten

Budapesti tudósítónktól

A budapesti József Attila Színház igazgatósága egész évadra szóló programot állított össze olyan határon túli magyar színházak produkcióiból, amelyek más módon nem, vagy csak kis valószínűséggel kerülhetnének a budapesti közönség elé. Ezt a színház igazgatója, Nemcsák Károly jelentette be a pénteki sajtótájékoztatóján.

– Nagyon örülök, hogy a József Attila Színház a Fővárosi Önkormányzat segítségével újraindíthatja a Vendégségben Budapesten programot – mondta Nemcsák Károly. Az igazgató elmondása szerint a Fővárosi Önkormányzat már a József Attila Színház vezetői posztjára vonatkozó pályázat kiírásakor jelezte: aki megnyeri a tisztséget, annak vállalnia kell, hogy programot dolgoz ki a határon túli és vidéki színházak vendégszereplésére vonatkozóan. „Nagyon fontos komoly képet kapnunk arról, hogyan dolgoznak a határon túli magyar színházak művészei” – hangsúlyozta Nemcsák. Azt is elmondta: a külhoni magyar színtársulatok produkciói a magyar színházművészet szerves részének tekintendők, ezért rendkívül fontos, hogy a határon túli színházi műhelyekben folyó magas színvonalú munkát a magyarországi, budapesti közönség is megismerhesse. Az elmúlt 10–12 évben ennek fóruma működött, de a sorozat 2011 elején megszakadt. Ezért érzi feladatának a József Attila Színház, hogy a 2011/2012-es színházi évadban sorozatszerűen mutassa be a külhoni magyar színtársulatok figyelemre méltó előadásait. A sort november 18-án a kassai Thália Színház kezdi meg Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi változatával.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a produkciók többsége még nem volt látható Magyarországon, a 11 előadásból 6-ot a társulatok ebben a színházi évadban mutattak, mutatnak be. A rendezvénysorozat programkoordinátora Goldschmied József.

Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a program megvalósulását Budapest 10,5 millió forinttal támogatja. „Nagyon fontos programsorozata az 1998-ban kezdődött Vendégségben Budapesten a fővárosnak. Azt szeretnénk, ha a határon túli magyar színházak otthon éreznék magukat nálunk” – emelte ki.

Decemberben a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház vendégjátékát láthatja a fővárosi közönség, januárban a csíkszeredai és a nagyváradi társulatok érkezése várható, február 6-a és 8-a között a szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatja be a budapestieknek Ivo Andrić Aska és a farkas című ifjúsági musicaljét, Csehov Cseresznyéskertjét, valamint Ibsen Nóráját. Március 8-án és 9-én pedig a Kosztolányi Dezső Színház adja elő Tolnai Szabolcs rendezésében az Éljen a szerelem! című darabot és az Urbán András rendezte One-girl show-t. Április végén a komáromi Jókai Színház színészei veszik birtokukba a József Attila Színház színpadát. Goldchmied József elmondta: ígéretek vannak arra vonatkozóan, hogy további anyagi forrásokat is kap a programsorozat, s ha ez megtörténik, szeretné az Újvidéki Színházat is meghívni vendégségbe, Budapestre.