2024. július 16., kedd

A Táncművészeti Intézet vendége Góbi Rita

A vajdasági születésű táncművész és -pedagógus Belgrádban és a szerbiai balettiskolákban tart előadást

Március 19-éig előadássorozatot tart Góbi Rita neves táncművész, koreográfus és táncpedagógus a belgrádi Táncművészeti Intézetben, valamint a szerbiai állami balettiskolákban.

Góbi Rita Tiszakálmánfalván született, és már hétéves korában belépett a tánc világába. Újvidéken végezte el a balettiskolát, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett oklevelet táncművész-, majd koreográfus- és táncpedagógus szakon. A mai napig saját táncalkotásokat készít és a táncnyelv sajátos részét kutatja. Pályafutásában a kísérletezés és precíz koreográfia ötvöződik.

Hivatásos balettkarrierjét Pécsett kezdte meg 2006-ban, majd megalapította saját együttesét, a Góbi Rita Társulatot. Azóta számos kortárs táncprodukciót, interaktív előadást készített gyerekeknek, és részt vett különböző interdiszciplináris projektekben. Színpadi minimalizmusával az elmúlt évadokban először Görögországban, majd Koreában, de Magyarországon és a környező országokban is meghódította a közönséget. A táncművész emellett felkérésre koreográfusként is dolgozik bábszínházakban és mozgásszínházakban is. Az elmúlt években pedig külföldi művészekkel dolgozott együtt. Góbi Rita műveit leginkább merésznek és kísérletezőnek, valamint precízen megkoreografáltnak lehetne jellemezni. A mozgás, a zene, a vetített vizuális effektusok és a fények akkordjai futurisztikus hangulatot teremtenek előadásaihoz. Jelenleg a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Gimnáziumban dolgozik táncművészet tanárként. Rendszeresen tart workshopokat Magyarországon és külföldön is, különböző fesztiválokon. A Volitant című szólódarabjával már számos magyarországi és nemzetközi díjat nyert.

Mint egyik interjúban elmondta, erős érzelmei vannak Szerbia és Vajdaság iránt, így igyekszik minden szabadidejét a szülőszülőfalujában, Tiszakálmánfalván tölteni.