2024. július 16., kedd

Várják a petíció aláíróit

A szabadkai Plató könyvesboltban is aláírható a Szabadkai nyilatkozat

A szabadkai Plató könyvesboltban teadélutánra hívták szombaton azokat, akik úgy érzik, szükség van a nyomásgyakorlásra, hogy a városrendezési főtervbe foglaltakon túl fokozottabb figyelmet szenteljenek a város értékes épületeinek. Szombattól ebben a könyvesboltban is aláírható a petíció, amely a Mosolyogj Szabadkára nevet viselő informális csoport szándékai szerint majd a a községi képviselő-testület elé kerül, hogy azután egy átfogó örökségvédelmi koncepció alapján vizsgálják felül a városrendezési főtervet.

Viktorija Aladžić, az Építőmérnöki Kar docense elmondta, nem arról van szó, hogy a Városrendezési Igazgatóság vagy a Községközi Műemlékvédelmi Intézet rosszul végezné a munkáját és ezért kell a petíció. Sőt még arról sem, hogy ez a csoport gátat szeretne vetni a fejlődésnek és mindenáron mindent meg akarna őrizni. A cél, hogy ne kizárólag a politikai, illetve gazdasági érdekek mentén dőljön el a kulturális örökség sorsa, változzon meg a város úgy, ahogyan azt a szabadkaiak nem szeretnék. A város, ahol élünk, identitásunk része, mondta a petíciót kezdeményezők vezetője – ennek megváltoztatásába pedig bele kell a közösségnek is szólni.

Gyulai Zsolt, az Urbis Városvédő Egyesület elnöke elmondta, reménykedik, hogy tavaszig összejön a 14 000 aláírás, amely ahhoz szükséges, hogy a kkt. napirendjére tűzze a Szabadkai nyilatkozatot. Ha a képviselő-testület elfogadná a dokumentumot, a következő lépés az lenne, hogy kérelmezik Szabadka felvételét az európai szecessziós városok hálózatába. Ez azért lenne fontos, mert sok pályázati lehetőség van a kulturális hagyaték megőrzésére és ezeket ki lehetne használni. Ám ahhoz, hogy komolyan vegyék Szabadkát, látni kell a kuturális örökség megőrzésének komoly szándékát. A turisták számára is méginkább vonzó lehetne Szabadka, ha Brüsszel, Budapest, Temesvár és más városok mellett viselhetné az európai szecessziós város megnevezést.

A Plató könyvesboltban és az világhálón, awww.savesubotica.org címen írható alá a petíció.