2024. augusztus 15., csütörtök
30. NIŠVILLE DZSESSZFESZTIVÁL

Ma kezdődik a főprogram

Immár harmincadik alkalommal válik a niši vár a dzsesszvilág központjává, ugyanis pénteken megkezdődött a nemzetközi Nišville Dzsesszfesztivál. A rangos eseményt a Nišava partján a Priscilla című film vetítésével, valamint a dzsesszmúzeumnál felállított színpadon koncertekkel kezdték meg. A fesztivál 20 helyszínen 10 napig tart, és mintegy 300 program tekinthető meg. Filmvetítések, dzsesszworkshopok, előadások és koncertek tömkelegét látogathatta meg a közönség egészen csütörtökig, amikor is a niši várban megnyílik a két nagyszínpad, és kezdetét veszi a fesztivál főprogramja. Csütörtökön elsőként a Nišville Jam Orchestra lép fel, amelyet az indonéziai Vertigong etno dzsesszfúziós formáció követ. Utánuk a Grammy-díjra jelölt Theo Crocker amerikai trombitás lép fel hiphoppal kevert dzsesszel, majd a Brooklyn Funk Essentials, egy jazzt, funkot és hiphopot keverő zenei kollektíva lép fel. A következő zenekar Jamaicáról érkezik, méghozzá az 1972 óta működő legendás reggae-zenekar, a Black Uhuru, amely után a belga KermesZ à l'Est következik, amelynek tagjai a balkáni dallamokat metállal, math rockkal, elektróval és free dzsesszel vegyítik. 

A pénteki fellépők is hasonlóan sokszínűek, ugyanis fellép az ukrán népzenét tradicionális dzsesszel keverő ukrán–lengyel formáció, a Hilarious Disaster, akiket balkáni ritmikával az albán AJS Quartet követ, majd Camilla George nigériai szaxofontehetség, a briliáns Jany McPherson kubai zongorista-énekesnő, valamint az amerikai Arrested Development hiphopformáció is színpadra lép, az estet pedig tradicionális kubai dallamokkal az  Estudiantina Ensemble zárja, amelynek egyik tagja, Nelson Garzón Delis nem más, mint a legendás Compay Segundo unokája. 

Szombaton többek között fellép Birelli Lagren, Ulf Wakenius és Martin Taylor alkotta gitárvirtuóz trió, Karen Souza argentin dzsessz- és bossanova-énekesnő, vasárnap pedig az Eurovízióról is ismert Konstrakta és a jamaicai reagge-énekes, Brushy One String.