2024. július 16., kedd
NEMZETI KULTURÁLIS ALAP

Pályázat a Petőfi-emlékév kapcsán

Mintegy 620 millió forintra pályázhatnak négy altémában a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) csütörtökön meghirdetett nyílt pályázatán a közgyűjtemények, hogy időszaki kiállításokkal, kiadványokkal, digitális megoldásokkal készülhessenek a jövő szeptemberben induló Petőfi Sándor-emlékévre – hangzott el a pályázat részleteit ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Demeter Szilárd, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium vezetője elmondta, hogy a felhívásra múzeumok, nyilvános könyvtárak, közlevéltárak és nyilvános magánlevéltárak, képzőművészeti szakmai szervezetek, kiállításokat rendező intézmények, galériák és kiállítótermek pályázatait is várják. Hozzátette, hogy az emlékév fókuszában nemcsak Petőfi áll, hanem a felvilágosodástól a reformkoron át Klebelsberg koráig, a bethleni konszolidáció korszakáig tartó időszak kiemelkedő és máig ható eredményeit is szeretnék bemutatni a következő két esztendőben.

Az emlékév kiemelt időszaka a tanévhez igazodva 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között lesz – tette hozzá a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

Elmondta, hogy az év végéig a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium további nyílt és meghívásos pályázatok kiírását tervezi. Nyílt pályázati formában szólítják majd meg a közművelődési feladatokat ellátó intézményeket, önkormányzatokat, civil szervezeteket, míg meghívásos pályázaton indulhatnak a Petőfihez köthető emlékhelyek az épületek felújítása és kiállításaik megújítása érdekében.

Mint mondta, szeretnék, ha az évforduló alkalmat adna arra is, hogy a magyar irodalmat és ezen keresztül a magyar kultúrát megmutathatnák a világnak. Ennek érdekében a magyar intézetek is készülnek az emlékévre. Emellett az NKA a diákcsoportok utaztatását is támogatja a Petőfi-emlékhelyekre.

A részletes pályázati kiírás az NKA honlapján olvasható, a pályázatok beadási határideje november 8.