2024. július 29., hétfő

A klasszikus zene új korszaka

„Semmi nem pótolhatja a művész és a közönség élő kapcsolatát”

A nagy Wolfgang Amadeus Mozart születésének 265. és halálának 230. évfordulójára emlékezünk ebben az évben. Maestro Bojan Suđić karmester a Szerbiai Rádió–Televízió Zenekarával, amelyet 1937-ben alapítottak, és az RTV Kórusával, valamint Aneta Ilić, Višnja Radosav, Stevan Karanac és Nebojša Babić jeles operaénekesekkel impozánsan zárta be a NOMUS-fesztivált Mozart híres Requiemjének (KV 626) pompás előadásával a Zsinagógában. Az elégedett közönség ki tudja hányszor tapsolta vissza őket.

Bojan Suđić karmesternek, a Belgrádi Zeneművészeti Kar rendes tanárának a gazdag pályafutásából csak néhány mozzanatot emelünk ki: 1993-ban vállalta el a Belgrádi Nemzeti Színház Operazenekarának vezénylését, immár 2005 óta az SZRTV Zenekarának a művészeti vezetője, 2010-től együttműködik a mexikói OFUNAM zenekarral, továbbá a Stockholmi Királyi Operaház vendég karmestere... „Született tehetség, különleges stílussal és egyik legszebb technikával, amelyet valaha is láttam” (Mats Liljeroos, Huvudstadtsbladet, Helsinki).

A híres dirigensünk Mozart utolsó szerzeményét, a megrendelésre komponált d-moll gyászmiséjét vezényelte, amely sokak szerint a világhírű komponista legnagyszerűbb és legismertebb műve, bár mások fejezték be. A kritikusok szerint vitatott, hogy a darab mekkora hányada Mozarté, a zene minősége azonban minden aggodalmunkat eloszlatja – főleg a bevezető 7 ütem, az erőtől duzzadó Dies irae, a Confutatis tiszta erő és magasztos harmónia közötti ragyogó ellentéte, vagy a Kyrie által keltett sebesség és csodálat érzésének vegyülése, nem is beszélve a lélegzetelállító Lacrimosa tételről, ami egyetlen nagy ívben fokozódik sóhajtásból üvöltéssé és vissza az amenig.

– Gondolom, jó darabot választottunk az újvidéki közönség nagy örömére. A járvány idején győződtünk meg arról, hogy hosszú távon semmi nem pótolhatja a művész és a közönség élő kapcsolatát, és hogy azok az utak, amelyek a szívünket-lelkünket technológiával helyettesítik, mélyen embertelenek és célt tévesztettek – mondta Bojan Suđić karmester, aki a fővárosban – többek között a Tašmajdan stadionban és az Ušće városrészben – koncertekkel népszerűsíti a klasszikus zenét. Teljes odaadással arra törekszik, hogy az idényprogram megszólítsa az igényes, edukált közönséget, ugyanakkor, hogy a klasszikus zene örök értékeinek világába új érdeklődőket vonzzon.