2024. július 29., hétfő
IRODALMI ÉS MŰVÉSZETI KARAVÁN

Erdélyi vendégek

Rendhagyó irodalomóra a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban – Fotókiállítás Zentán

Péntek délelőtt Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt a kolozsvári Helikon irodalmi kulturális folyóirat szerkesztői rendhagyó irodalomórát tartottak a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban Patyerek Réka moderálásával. Az erdélyi vendégek az Irodalmi és Művészeti Karaván rendezvényre érkeztek Vajdaságba. A diákok abba nyerhettek betekintést, milyen Erdélyben az irodalmi élet, -közeg, illetve, milyen irodalmi kiadványok vannak, a vajdaságiakkal való kapcsolataikról is szó esett.

Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt (Fotó: Dér Dianna)

Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt (Fotó: Dér Dianna)

Karácsonyi Zsolt arra biztatta a fiatal pályakezdő középiskolás szerzőket, hogy legyenek bátrak és írjanak, ne féljenek megmutatni tehetségüket. Ő az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, s megtudhattuk tőle, hogy ennek az írószervezetnek 130 tagja van. Könyvbemutatókat szerveznek és folyóiratokat adnak ki, pezsgést igyekeznek vinni az erdélyi magyar irodalmi közéletbe. A folyóirat szerkesztői kiemelték, annak érdekében, hogy a vajdasági és erdélyi irodalmárok szorosabb kapcsolatot ápoljanak, meg kell ragadni a lehetőségeket és időt kell szakítanunk egymásra, gyakrabban kellene találkoznunk, többet kellene tudnunk egymásról. – Vannak lépések ez irányban, csak nincs ugrás. Már nem lépésekre lenne szükség, hanem nagyobb ugrásokra – hangsúlyozta Karácsonyi Zsolt.

Péntek délután a Zentai Alkotóházban, a Művészeti Karaván keretében Agyagfalva–New York címmel megnyílt Fülöp Lóránt (Agyagfalva) és Szentes Zágon (Kolozsvár) fotóművészek kiállítása. A kiállítást Mărcuţiu-Rácz Dóra, a Helikon szerkesztője nyitotta meg.

Mărcuţiu-Rácz Dóra megnyitja a zentai kiállítást (Fotó: Dér Dianna)

Mărcuţiu-Rácz Dóra megnyitja a zentai kiállítást (Fotó: Dér Dianna)

A kiállítás a következő két hétben tekinthető meg Zentán. A szervező a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a támogató pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma.