2024. július 28., vasárnap

Szavak, színek és hangok a tájból

Összművészeti élmény a zombori Magyar Polgári Kaszinóban megtartott esten

Rendhagyó összművészeti élményben lehetett része annak, aki pénteken este jelen volt a zombori Magyar Polgári Kaszinóban tartott kiállításon, könyvbemutatón, zenei programon.  Bemutatták L. Móger Tímea Falvédőszövegek című kötetét. A szerzővel Fejős Csilla újságíró, filmrendező beszélgetett. Sor került Kővári Tünde Évszakok című kiállításának megnyitójára. A tárlatot dr. Silling István nyelvész, néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár méltatta. Zongorajátékkal közreműködött Juhász Raffael. A résztvevőket és a népes közönséget a Kaszinó nevében Cselenák Kornél köszöntötte.

Az est kezdetén dr. Silling István ünnepélyesen megnyitotta  Kővári Tünde kiállítását, amellyel kapcsolatban egyebek mellett elhangzott:

„Szilágyi a szülőfaluja Kővári Tündének, s bár Budapesten él, képein az itthoni táj színei, azok sokféle árnyalatai késztetik csendes mosolyra a befogadó lelkű szemlélőt. Avagy a harsányabbja – mert olyanok is vannak –, elgondolkodtat arról, hogy vajon az itt, nálunk növő és termő, kevés megbecsülésben részesülő természetes díszeink miért is vannak a peremvilágba, az út szélére taszítva szinte minden évszakban. Hiszen Tünde hittel vallja, hogy csak a természet tudja alkotásra ösztönözni, kellő inspirációval segíteni, és örömet okozni neki (...) Kővári Tünde életében, ahogy én, egykori tanára tudom, mindig is meghatározó lételem volt a matematika, a geometria, kenyérkereseti munkája is ezen alapszik. Így nem csoda, hogy művészeti alkotásain is szüntelen jelen van a kör és más mértani ábra, amelyeket úgy használ fel, mint a költő a szóképeket. Mert a szín a szó, a motívum a szókép, a metafora, az alliteráció  vagy a rím. Egymással igazán rímelnek ezek a képek: egyazon alkotói attitűd hozta létre őket – különböző évszakokban – alkotói vágyból, szomorkás vagy örömteljes hangulatból. Értékteremtő munkájában így egyesül a szilárd tudományosság a művészi szabadsággal.”

A Doroszlón élő és alkotó L. Móger Tímeát és újabb kötetét Fejős Csilla mélyreható kérdései, felvetései által ismerhette meg közelebbről a zombori közönség. Érintették a Falvédőszövegek című kötet, lírai gyűjtemény keletkezésének körülményeit, a szerző alkotói és hivatásbeli motivációit, a doroszlói, a nyugat-bácskai táj, a meghatározó írói elődök hatását, Tímea műfaji kalandozásait, irodalmi (város)élményeit további terveit.

A szerző felolvasott a könyvből, Juhász Raffael jazz-zongorista zenei aláfestésével. A zombori zeneművész az est folyamán több improvizációval is hozzájárult a bensőséges hangulathoz.

Az esemény a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.