2024. július 28., vasárnap

Hol lakott Nagy Imre?

Vajdasági magyar diákok budapesti tanulmányi kirándulása

November elején a Nagy Imre Társaság és a szabadkai 56-os Műhely Civil Szervezet, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának támogatásával, tizenegyedik alkalommal tartotta meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló vetélkedőjét középiskolásoknak. Az eseményen tizenhat csapat vett részt, Vajdaság nyolc középiskolájából, négy településről: Topolyáról, Magyarkanizsáról, Újvidékről és Szabadkáról. A megmérettetésen részt vevő diákok felkészítő tanáraikkal együtt szombaton tanulmányi kiránduláson vehettek részt Budapesten, ahol olyan emlékhelyeket kerestek fel, amelyek Nagy Imréhez, az 1956-os forradalom miniszterelnökéhez kapcsolódnak. A kirándulást Kudlik Zoltán, a szabadkai Nagy Imre Társaság elnöke, a NIT országos elnökségének tagja szervezte.

A csoportot szállító autóbusz 46 diákkal Szabadkáról indult a kora reggeli órákban. A budapesti kirándulás első állomása az Orsó utcában található Nagy Imre-emlékház volt. Ebben az épületben élt és dolgozott Nagy Imre 1949-től egészen 1956. november 4-éig. A csoportot Fodor Fanni, az emlékház történész-muzeológusa fogadta, aki röviden felvázolta Nagy Imre életét és a kort, amelyben élt. Többek között ismertette Nagy Imre földosztásban játszott szerepét, 1953 és 1955 közötti miniszterelnökségét, forradalom alatti tevékenységét, valamint kivégzésének és újratemetésének körülményeit. Az ismertető után a diákok egy tesztet töltöttek ki, amelyben Nagy Imréről és az 1956-os forradalomról szóló kérdések szerepeltek. A tanulók a válaszokat az emlékházban található érintőképernyős asztalokon és tablókon találhatták meg. A teszt kitöltése után Nagy Imre dolgozószobájába vonultak, és meghallgatták a mártír miniszterelnök utolsó beszédét, amelyet a halálos ítélet kimondása után mondott el.

A teszt kitöltésében az érintőképernyős asztalok nyújtottak segítséget (Fotó: Patyi Szilárd)

A teszt kitöltésében az érintőképernyős asztalok nyújtottak segítséget (Fotó: Patyi Szilárd)

A Nagy Imre-emlékház után a kirándulás az Országházban folytatódott, ahol a diákok többek között megtekinthették a kupolacsarnokban elhelyezett Szent Koronát, az épület északi szárnyát, ahol egykoron a felsőház ülésezett, valamint az Országház történetét és a magyar törvényhozás ezer évét bemutató kiállítást. A látogatás alatt a csoportot Gellért Eszter idegenvezető vezette végig az Országgyűlésnek otthont adó épületben, és közben számos érdekes információt osztott meg az épület történetéről. A kirándulók az Országházból a Jászai Mari térre vonultak, ahol tiszteletüket tették Nagy Imre szobránál. Ez után a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcelláját látogatták meg. A magyar nemzet egyik legfontosabb történelmi emlékhelyét Szabó Viktor történész, a Nemzeti Örökség Intézetének idegenvezetője mutatta be a diákoknak, és mutatta meg nekik többek között Maléter Pál és Mansfeld Péter sírját. Emellett a történelmi verseny győztes csapata megkoszorúzta a 301-es parcellán található Nagy Imre sírját, míg Kudlik Zoltán és Szabó Zoltán, az 56-os Műhely Civil Szervezet elnöke Sörös Imre, a temerini születésű 56-os mártír sírján helyzetek el koszorút. Végül a tanulmányút a szegedi adventi és karácsonyi vásáron tett sétával ért véget.

A kirándulást a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.