2024. július 16., kedd

Az El az újvidéki filmfesztiválon

Ferge Roland és K. Kovács Ákos filmje a Cinema Cityn

Hétfő este tekinthette meg a közönség Ferge Roland rendező és a szabadkai, dr. Bodrogvári Ferenc-díjas K. Kovács Ákos operatőr El című filmjét az újvidéki Cinema City filmfesztiválon.

Az említett alkotást a Cinema City Shorts válogatás keretein belül vetítették a Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumának vetítőtermében.

Mint ismeretes, a két fiatal alkotó diplomafilmje a 64. Berlinálén kitüntető oklevelet kapott a Christian Bellaj, Boudewijn Koole, Catriona McKenzie összetételű nemzetközi zsűritől. Akkor így értékelték produkciójukat: „A film művészi és elegáns formai víziókon keresztül közvetítette a mondanivalóját. Egy vizuális költemény!”

Maga a rövidfilm (a maga tizenegy percével) a fiatalok elvándorlásának problémáját örökíti meg sajátos módon. Egy olyan problémát, amely nemcsak Szerbiában, hanem Magyarországon is komoly gondot jelent. Az ötletes alkotásban gyermekek intenek búcsút a szülői háztól, az ismert élet biztonságától, és nehéz koffereket cipelve vágnak neki az útnak, amelyet a film addig kísér, ameddig az ifjoncok fel nem szállnak egy buszra. A fekete-fehér mozgóképek, a gyermekek feje fölé tornyosuló panelházak, sáros, lyukacsos utak mind a kilátástalanságot sugallnak a néző számára, és azt, hogy a kiszolgáltatott gyerekek (akik fejüket leszegezve, csendesen igyekeznek az állomás felé) ha nem is teljesen önszántukból, de egy szebb jövő ígéretében reménykedve húzzák hatalmas koffereiket a buszmegálló irányába.

Magát a filmet úgy is lehet értékelni, mint egy reakciót a már említett kivándorlási jelenségre, azonban úgy is kezelhető, mint egy vizuális alkotás, amely a fiatalok első lépéseit mutatja be a nagybetűs élet bizonytalan ösvényén. Itt a 7-8 éves gyermekek cipekedése akár azt a közhelyszerű üzenetet is hordozhatja, hogy lehet a szárnyait bontogató fiatal bármennyire is felnőtt, a szülő a családi fészekből kirepülő gyermekét ugyanolyan esetlennek és kiszolgáltatottnak látja, mint tizenöt-húsz évvel ezelőtt.

A hétfő esti válogatás keretein belül egyébként vetítették még Špela Čadež Boles, David Bonneville Cigano, Daria Belova Komm umd Spiel és Michał Poniedzielski Moonshine című alkotásait.