2024. július 16., kedd

Erdő, amelyben élünk

Szerdán mutatták be Tolnai Szabolcs Erdő című filmjét a Cinema Cityn

Anyagi gondok hátráltatták Tolnai Szabolcs legújabb filmjének befejezését, ezért húzódtak a munkálatok 5-6 évig – hangzott el az említett film premierje előtti sajtótájékoztatón, szerdán, Újvidéken a Cinema City filmfesztivál programja keretén belül. A filmet tegnap mutatták be először a nagyközönség előtt, emellett a hazai filmek válogatásában szerepel, versenyez a legjobb hazai film címért.

Tolnai Szabolcs, a film rendezője, az anyagi problémákat említette meg első számú gondként, amely hátráltatta az alkotás befejezését.

– A forgatókönyv már 2008-ban megvolt, készen álltunk, azonban anyagi nehézségek miatt csak lassan haladt a munka. Megközelítőleg 100 ezer euró volt a film költségvetése, amely közel hatszor kevesebb mint a Fövenyóra filmemé, amely 650 ezer euróból készült el. Gondolom, a költségvetés nem mérvadó, viszont a pénzhiány miatt évekig húzódott az alkotás elkészítése – jegyezte meg a rendező.

A film alapötletét Salgó Judit vajdasági írónő novellája adta, amely a háború alatt íródott, ámde a filmben ezt a készítők elhagyták, és mai „színben” öltöztették fel. Tolnai bevont némi változtatásokat a koncepcióba, eltérve a forrásműtől.

– Akárhogy is vesszük, a kilencvenes évek háborúi a múlté. Másodsorban pedig, a forgatás kezdeti fázisaiban jöttünk rá arra, hogy ma már igen nehéz elővarázsolni a múlt század utolsó évtizedét, hiszen modern autók, hatalmas reklámoszlopok árasztották el a városokat – mutatott rá Tolnai.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lett a film címe szerb fordításban Čudna Šuma a rendező elmondta, hogy egy utalásról van szó, méghozzá a Diciplina Kičme által feldolgozott Yu-grupa dalra.

– Generációnk egyik meghatározó dala volt ez, amely aztán a címet is inspirálta. Érdekes, magyarul nem találtam teljesen megfelelő „nevet” a filmnek. A furcsa erdő és hasonló címek kicsit idegenként hatottak, azért maradt a cím csupán Erdő. Az pedig, mint olyan, egy erős motívum, metafora, a film egyik meghatározó mozgatórugója is. Ezt akár ráhúzhatjuk mai mindennapjainkra, csak úgy, hogy a világ, amelyben élünk az erdő, az emberek pedig az erdei állatok – magyarázta Tolnai.

A rendező kifejtette, hogy maga a film egy aktuális jelenséget dolgoz fel: egy család szétesését.

Miroslav Mogorović, a film producere azt emelte ki, hogy nehéz helyzetben van a filmkészítés, ezzel alátámasztva Tolnai nyilatkozatát az anyagi problémákkal kapcsolatban. Ő is megemlítette a különböző anyagi nehézségeket, amellyel a stábnak szembe kellett néznie az alkotófolyamat alatt. Emellett arról is beszélt, hogy továbbra is gyümölcsöző együttműködést tervez Tolnaival.

– Szeretem, ahogy Szabolcs dolgozik. Olyan művek inspirálják, amelyekkel a többi kortárs rendező nem szívesen bíbelődik. Minőségi munkát végez, valamint filmjeit nemcsak a fesztiválközönségnek kellene ismernie, hanem alkotásai teljes létjogosultsággal szerepelhetnének a tévéképernyőn is – nyilatkozta Mogorović.

Siniša Tucić színész úgy nyilatkozott, hogy a film gyakorlatilag tükröt állít a mai társadalom elé.

– Az alkotás úgy is tolmácsolható, mint a mai modern idő metaforája. Elég csak a szétszórt fiatalságra gondolni, a drogfogyasztási problémákra, a családon belüli erőszakra, a padsorok közötti verekedésekre. A film egy olyan műből készült, amely a háború alatt íródott és meghatározó eleme is. Annak ellenére, hogy ma már nincs háború, az akkori társadalmi problémák egy része még ma is aktuális – szögezte le a film színésze.

A film forgatókönyve már két külföldi díjban is részesült.