2024. július 17., szerda

Folyamatos múlt

A Ludwig Múzeum kiállítása a belgrádi Collegium Hungaricumban

A budapesti Ludwig Múzeum 1997-ben vásárolta meg az első olyan installációt, amely mozgóképet, azaz videót is tartalmazott, mára pedig több mint 70 videó, film, illetve videóinstalláció van a múzeum tulajdonában. Ebből a videógyűjteményből néhányat, az összesen mintegy 3-4 órás filmanyagot most a belgrádi közönség is megtekinthet, a Folyamatos múlt című kiállítás megnyitójára ugyanis a napokban került sor a belgrádi Collegium Hungaricumban.

Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója köszöntőbeszédében rámutatott, az intézményben először kerül sor olyan kiállításra, amikor a falakat nem díszítik képek, a termet nem töltik be szobrok, mégis a kortársművészetből ad ízelítőt.

Fehér Zsuzsanna, a Ludwig Múzeum kommunikációs és marketing igazgatóhelyettese kiemelte, az intézmény számára a filmanyag bemutatása nagy lehetőséggel bír, elsősorban a belgrádi intézményekkel való jövőbeli együttműködés terén. Mint kihangsúlyozta, nem csak belgrádi, de más szerbiai kortársművészeti intézetekkel is szeretnének kapcsolatot teremteni. Az együttműködés lehetőségét erősítette meg alkalmi beszédében Zoran Erić, a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum Új Média gyűjteményének vezetője is. Mint elmondta, a kiállítás megszervezése teljes mértékben megegyezik a belgrádi intézet művészeti politikájával, munkájukban számos közös pont található. Az intézmények képviselői első találkozásukat is arra használták ki, hogy arról beszéljenek, miként tudna a két intézmény közös projekteket megvalósítani. Egy olyan hálóban gondolkodnak, amely összefogja a kortárs művészeteket, hogy minél szélesebb körhöz eljuthasson a művészet ezen formája.

A Folyamatos múlt című kiállítás anyagát Bálványos Anna művészettörténész állította össze, s a közönség többek között Bódy Gábor Rittersrüstung (Lovagi fegyverzet) című, 1983-as videóját, Kele Judit I am a Work of Art című 1984-es alkotását, Keserue Zsolt Nagyolvasztó című, 2008-ban készült mozgóképét, Mona Vătămanu és Florin Tudor A per című 2005-ös egycsatornás, színes, hangos videóját és Kis Varsó A változások játéka című 2009-ben létrehozott mozgóképes alkotását láthatja. Az érdeklődők május 22-éig tekinthetik meg ezt a kiállítást a Collegium Hungaricumban.