2024. augusztus 16., péntek
A GOLDEN GLOBE NYERTESEI

Az Argo-akció és A nyomorultak a legjobb film

A hollywoodi külföldi tudósítók szövetsége hetvenedszer osztotta ki a Golden Globe-díjakat. A legjobb drámának járó díjat Az Argo-akció című érdemelte ki, a komédia/musical kategóriában pedig A nyomorultak bizonyult a legjobbnak. A legjobb rendezőnek Ben Afflecket (Az Argo-akció) választották. A korábbi évek tapasztalatától eltérően idén már a Golden Globe díjátadó előtt bejelentették az Oscar-jelölteket, s csak érdekességként jegyezzük meg, hogy az itt legjobb rendezőként díjazott Ben Afflecket rendezői Oscarra nem is jelölték.

Steven Spielberg Lincolnja hét jelölést kapott, de csak egyetlen díjat vitt haza, drámai kategóriában e film szereplője, Daniel Day-Lewis (Lincoln) bizonyult a legjobbnak. Komédia/musical kategóriában pedig a legjobb férfi alakításért járó díjat Hugh Jackman (A nyomorultak, Tom Hooper filmje) érdemelte ki. Arany Glóbusz-szoborral térhetett haza Jessica Chastain (Zero Dark Thirty, Kathryn Bigelow filmje), a drámai kategória legjobb színésznője Jennifer Lawrence (Napos oldal, David O. Russell filmje), a komédia/musical kategória legjobb női alakítását nyújtó színésznő is. A legjobb férfi mellékszereplő Christoph Waltz (Django elszabadul, Quentin Tarantino filmje) lett, a legjobb női mellékszereplő pedig Anne Hathaway (A nyomorultak).

A legjobb idegen nyelvű film Michael Haneke Szerelem című filmje lett, a legjobb egész estés animációs filmnek pedig a Mark Andrews és Brenda Chapman rendezte Merida, a bátort kiáltották ki. A legjobb forgatókönyv díja Quentin Tarantinóhoz került a Django elszabadul című filmért, a legjobb filmzene díja pedig Mychael Dannahoz a Pi életéért. Díjazták a legjobb betétdalt is, ami a Skyfall című film azonos című dala lett, amelyet Adele énekel.

Az esten életműdíjjal tüntették ki Jodie Foster színésznőt.