2024. július 17., szerda

Ha nem lesz meg az új gép, veszélybe kerülhet a mozi

A tervek szerint a 35 mm-es filmek helyét hamarosan a digitális formájú filmek veszik át a mozikban, ezek vetítéséhez pedig minimum 70 ezer eurós gép szükséges – A szabadkai Lifka Sándor Art
Az Art mozi és a Kosztolányi színház épülete

Szerbiában az idén be akarják szüntetni a 35 mm-es filmtekercsek forgalmazását és – egyrészt haladva a korral, másrészt, mert a 35 mm-es filmek drágák – átállni egy új, korszerű és olcsóbb technológiára, az ún. DCP technológiára. Ez persze érinti a szabadkai Lifka Sándor Art mozit is, amely mozinak azonban nincs pénze megvenni az új technológiájú filmek vetítésére alkalmas, legkevesebb 70 ezer euróba kerülő gépet, pályázati lehetőség erre nincs, s ahogy azt Viktorija Šimon Vuletić, a mozi igazgatónője elmondta, a várostól várják, hogy találjon megoldást, hogy a mozi hozzájuthasson az új géphez, mert ennek hiányában az új filmek nem juthatnak el a nézőkhöz.

– Szerbiában hat hivatalos forgalmazó van, közülük három már erre a digitális technológiára, a CPD-re állt rá, így csak hárman kínálnak még 35 mm-es filmeket. Mi szeretnénk mindhárom technológiával dolgozni: megtartani a 35 mm-es filmek vetítését, ezek a régi filmek, amelyeket a Kinotekától kapunk és 50 eurót kell egy filmért fizetni, ennyiért küldik el, a másik a projektorral, DVD-ről vetített filmek, amelyek például azok a filmek, amelyeket maguktól a szerzőktől kapunk, és mivel az új filmek az új technológiával kerülhetnek majd el a mozikba, szeretnénk egy ilyen géphez hozzájutni. Ha nem sikerülne a gépet megszerezni, akkor egyrészt a látogatottság nagy veszélybe kerülne, másrészt az egyéb programjainkkal – a régi, 35 mm-es filmek vetítésével és a kisebb, pár napos filmfesztiválokkal, ahol a DVD filmek forognak – maximum 3 hónapot tudunk megtölteni programmal, akkor is, ha felkutatjuk az egyéb programokhoz való lehetőségeket. A 35 mm-es filmet vetítő mozigépünk is 1968-ból való, arra is ráférne egy alapos javítás, ami szintén nem lenne olcsó – hallottuk Viktorija Šimon Vuletićtől.

Mint mondta, már fordult a városvezetéshez, azonban a 70 ezer eurót soknak találták, mondván, egy projektorért ez nagyon drága, holott nem egy egyszerű projektorról van szó, hanem egy korszerű gépről. A 70 ezer euró az alap, ezt lehet még kiegészíteni egyéb elemekkel, például a 3D-s filmek vetítéséhez szükséges plusz eszköz mintegy 20 ezer euróba kerül, a korszerű audiorendszer pedig 9 és fél ezer euróba.

– Azt gondolom, hogy mindenféle filmet vetítenünk kell, nem lehet csakis kizárólag művészfilmeket vetíteni, a kommersz filmeknek is helyet kell adni, s ha már a város úgy döntött, hogy itt mozit akar, akkor jó lenne, ha arra is sikerülne megoldást találni, hogy ez a mozi meg is maradjon – mondta az igazgatónő.

A szabadkai Lifka Sándor Art mozi azzal a programtervezési politikával, hogy a kommersz filmeket is vetítővászonra engedi, és egyéb programokat is szervez – például filmvetítéssel gazdagított könyvbemutatókat, kisebb filmfesztiválokat, tematikus filmes napokat – 2012-ben 18 ezer nézőt vonzott a moziba, ebből nyolcezret a forgalmazóktól szerzett filmekre. Erre pedig büszke ez a kis intézmény, hiszen a 2011-es évhez képest nőtt is a látogatók száma, akkor 12 ezren jöttek el a mozi egyik-másik eseményére, 2009-ben pedig összesen 3 és fél ezer volt a látogatók száma.