2024. július 17., szerda

A magyar filmek már a kezdetben zöld fényt kaptak

Siflis Zoltán filmrendező elismerést kapott a palicsi filmfesztivál fejlesztéséért és népszerűsítéséért
Siflis Zoltán átveszi a díjat

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiváljának, vagy ahogy szélesebb körben ismeretes, a palicsi filmfesztiválnak a fejlesztéséért és népszerűsítéséért Siflis Zoltán filmrendező, a fesztiváltanács tagja, az Új magyar filmek programrész szelektora is plakettet vehetett át Szabadka polgármesterétől az idei, jubileumi fesztiválon.

Siflis Zoltán a fesztivál kezdete óta jelen van a rendezvény szervezésében, az egyik programrész szelektora lett, és azok egyike volt, aki az elejétől kezdve próbálta megnyerni a fesztiválnak a neves filmes szakembereket. A háborús időkben indult útjára a fesztivál, sokáig vita is folyt arról, hogy egyáltalán szabad-e ilyen időben a büdzsét terhelni a létrehozásával. A kezdeményezők viszont úgy gondolták, hogy jó lenne a háborús légkört rangos, tartalmas kulturális rendezvénnyel ellensúlyozni, és e rendezvényt összekötni Paliccsal, a kihasználatlan Nyári színpaddal. Az akkori filmes társadalom is sugallta, hogy hiányzik valami.

– A fesztivál indulása előtt két évvel szerveztem meg először a Kortárs Magyar Filmnapokat. Az akkori kultúrpolitika felfigyelt erre a rendezvényre, nagy volt az érdeklődés filmek iránt, és emlékszem, hogy amikor a fesztivál koncepciójával kapcsolatban kezdődtek a tárgyalások, többen is példaként emlegették. Mindjárt az elején jött az ötlet, és támogatta mindenki, hogy a magyar filmek is képezzék részét a palicsi filmfesztivál programjának. A palicsi filmfesztivál országos fesztiválnak, a volt jugoszláv tagköztársaságok filmszemléjének indult, és a magyar filmekkel vált nemzetközivé – mondta Siflis Zoltán.

A fesztiválnak voltak nehéz pillanatai, sokáig csupán jelképes összeget adott rá a köztársaság. A miloševići rezsim bukása után jött egy fényesebb időszak, ekkor több pénzt is sikerült kapni, de ahogy Siflis hangsúlyozta, a fesztivál eddig még sosem kapta meg azt a támogatást, amire valóban szüksége lenne, jelenleg is rossz a támogatottsága. Ami a programot illeti, ma már a fesztiválnak több mint 10 programrésze van, és a 2000-es évek közepére tisztult le igazán, ekkorra alakult ki a fesztivál igazi arculata.

– Húsz év távlatából azt mondhatom, az a valódi tapasztalás, hogy egy helyi kezdeményezés, ami több nehéz időszakon ment és megy keresztül, mégis mivé tudta kinőni magát, egy nemzetközi fesztivállá, és számomra különösen fontos, hogy ennek a kezdetektől része lehetett a magyar film is – hallottuk Siflistől.