2024. július 27., szombat

Mozival a hőség ellen

Görög filmmel kezdődik ma, azaz szombaton este a palicsi filmfesztivál

Ma, azaz szombaton este kezdődik a 31. palicsi filmfesztivál, amely az idén is az európai alkotások legfrissebb felhozatalából ad válogatást. Az elmúlt tíz napban, az előprogramok során már tartottak vetítéseket, a fesztivál fő napjaiban pedig megközelítőleg száz filmet vetítenek, több programrészben. Az idén is több helyszínen lehet majd filmeket nézni, Palicson a Nyári színpadon és az Abbázia moziban – amelynek immár két vetítőterme is van –, Szabadkán pedig az Eurocinemában és a Lifka moziban.

A Palicsi Filmfesztivál megnyitója ma, szombaton 21 órakor lesz a Nyári színpadon, és a tervek szerint ekkor adják át a Lifka-díjakat is az idei díjazottaknak, Anica Dobra szerb színésznőnek, Phedon Papamichael görög operatőrnek és Ademir Kenović bosnyák rendezőnek.

Ahogyan azt Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója kiemelte, beszélgetéseket is szerveznek a Lifka-díjasokkal, és ezekre is várják az érdeklődőket. A beszélgetések a Vigadó teraszán lesznek, Anica Dobrával vasárnap 17 órakor, Phedon Papamichaellel pedig hétfőn 19.30-kor.

– Érdemes alaposan átböngészni a műsorunkat, mert a vetítések mellett gazdag lesz a kínálatunk a kísérőrendezvényeket illetően is, tanácskozásokat, kiállításokat és koncerteket is tartunk, és ezekre is várjuk a közönséget. A belépődíjak változatlanok, a fő versenyprogramra a belépő 300 dinár, ami két film megtekintését foglalja magába, a Párhuzamok és ütközések programrész esetében pedig 200 dinár, amelyért szintén két filmet lehet megtekinteni – hallottuk Ilija Tatićtól.

A nyitófilm Jórgosz Lánthimosz (Yorgos Lanthimos), A kegyelem fajtái című filmje lesz, amely világsztárokkal készült, a főbb szerepekben: Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe és Margaret Qualley (Andie MacDowell lánya).

– Ami a filmkínálatot illeti, némely évek erősebbek, némelyek gyengébbek, de mindig igyekszünk a legjobb, legkiemelkedőbb filmeket elhozni a fesztiválra, emellett pedig érdekességekkel, különlegességekkel is felcsigázni a filmkedvelő közönségünket. A nyitófilm például egy igazi filmcsemege lesz, amelyet kár lenne kihagyni, és a zárónap is izgalmasnak ígérkezik. Mi a palicsi fesztivált azzal a filmmel zárjuk, amellyel a cannes-i fesztivált megnyitották, Quentin Dupieux A második felvonás című alkotásával. Természetesen a többi napra is jóval készültünk, a hazai filmek közül kiemelném Emilija Gašić debütáló alkotását, a 78 napot, amelyet a rotterdami filmfesztiválon mutattak be, majd pedig Európa-szerte sikeres lett. Külön felhívnám a figyelmet a Fiatal európai szellemiség programrészre is, amelynek keretében szerdán, 22 órától Radivoje Raša Bukvić Još jedan dan című rövidfilmjét vetítjük, amelyben a főszerepet Mira Banjac, a fesztiváltanácsunk tiszteletbeli elnöke játssza, a vetítésre pedig őt is várjuk. Szervezőkként arra is ügyeltünk, hogy a mozitermekben kellemes legyen filmeket nézni, még ilyen hőségben is. Az idén a vetítések időpontjait is az időjáráshoz igazítottuk, az egyik változás a Párhuzamok és ütközések programrészre vonatkozik, amely filmjei 18 és 20 órakor kezdődnek – tudtuk meg Miroslav Mogorovićtól.

Radoslav Zelenović fesztiváligazató a szervezési körülményekre tért ki:

– Ez a 31. fesztiválunk, és már talán magunk mögött hagyhatjuk azt a kérdést, hogy sikerül-e megszervezni a fesztivált. A palicsi filmfesztivál, az európai filmes közösség támogatását élvezi, ami egy kontinuitást eredményez. Ez persze nem jelenti azt, hogy elegendő forrással rendelkeznénk, az idén is több mindenről kellett lemondanunk, például a katalógusról, vagy arról a kiadványról, amelyet a Lifka-díjasainknak szenteltük volna, és továbbra sincs fesztiválújság. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ezeket nem pótoljuk be év közben. Mi erre úgy tekintünk, hogy az előző fesztivál valójában akkor ér véget, amikor a következő kezdődik. Amiből viszont nem adunk, az a fő programrészek megtartása, a színvonalas filmek vetítése és a filmes vendégek jelenléte, akik bemutatják az alkotásaikat és beszélnek róluk. Ezek adják meg igazán a palicsi filmfesztivál kereteit, alapjait – hallottuk Radoslav Zelenovićtól.

A műsorban természetesen változások is beállhatnak, ezekről érdemes a fesztivál online elérhetőségein informálódni.