2024. július 23., kedd

Az ötlet a legértékesebb

Anica Dobra nyitotta meg az idei palicsi filmfesztivált

Az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja szombaton este kezdődött el a Nyári színpadon. A közönséget Szabadka város nevében Milanka Kostić, a városi tanács oktatási és kulturális ügyekkel megbízott tagja köszöntötte. Ünnepi beszédében egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a palicsi filmfesztivál az elmúlt években a fiatal filmes alkotók találkozóhelye is lett, akik nem csupán a mai kor szellemében alkotnak, hanem szinte előrevetítik a filmezés jövőjét is. Az egybegyűlteket köszöntötte Miomir Đorđević, a művelődési minisztérium államtitkára is, aki azt emelte ki, hogy a palicsi filmfesztivál nem csupán a város, hanem az ország tekintélyét is növeli nemzetközi szinten. Maja Gojković, a tartományi kormány elnöke is szólt a közönséghez, a palicsi filmfesztivál gazdag kínálatát dicsérte, és mint mondta, ez Európa egyik legizgalmasabb filmfesztiválja, a nagyszerűsége pedig az, hogy egyfajta keresztmetszetet nyújt a mai európai filmgyártásról, miközben helyet kapnak benne a szerzői és a művészfilmek is.

Megtelt a Nyári színpad nézőtere (Kiss Natália felvétele)

Megtelt a Nyári színpad nézőtere (Kiss Natália felvétele)

A köszöntők után a Lifka-díjak átadása következett. Az idei díjazottak Anica Dobra szerb színésznő, Phedon Papamichael görög operatőr és Ademir Kenović bosnyák rendező voltak. A díjak kapcsán Miroslav Mogorović műsorigazgató arról beszélt, hogy egy alkotáson sokan dolgoznak, a palicsi filmfesztivál pedig fontosnak tartja, hogy ne csak a rendezők és a színészek munkáját ismerje el. A díjátadó után a fesztivált Anica Dobra nyitotta meg.

A díjazottak a fesztivál első sajtótájékoztatóján is jelen voltak. Phedon Papamichael együttműködött már Wim Wendersszel, Oliver Stone-nal és James Mangolddal is, ő volt az Indiana Jones legutóbbi részének a fő operatőre, ezúttal mégis a 2000-es évekre tekintett vissza, amikor a 27 Missing Kisses (27 hiányzó csók) című filmjén dolgozott, amelyhez a zenét Goran Bregović szerezte. Mint elmondta, Bregović nagy rajongója, és sok barátja van a régiónkból. Ademir Kenović is dolgozott Bregovićtyal, az 1989-es Kuduz című filmen, amelyet az egyik legkiemelkedőbb alkotásának tartanak. A rendező egyebek közt arról beszélt, hogy habár részt vesz filmjeinek a vágásánál, és részleteiben akár ezerszer is megnézi, mégis megtörtént, hogy némely alkotását teljes egészében, nézőként, csak évekre rá látta. Anica Dobra sokak nagy kedvence, sokan megszerették a Balkan Express, a Sabirni centar, a Kako je propao rokenrol és a Crni bombarder című filmekben megvalósított alakításaiért. A közönség most is nagyon rajongott érte, hatalmas tapsot kapott és jó benyomást tett az újságírókra is. Beszélt arról, hogy ő hogyan készül a szerepeire, milyen gondolatok kavarognak benne ilyenkor, de arról is, hogy szívesen játszik szinte zéró költségvetésű alkotásban is, ha azt eléggé ötletesnek találja:

– Úgy gondolom, hogy manapság nem mindent a pénz jelent, és tulajdonképpen az ötlet a legértékesebb. Ha van egy jó ötletünk, akkor azt meg kell valósítanunk, nem szabad engednünk belőle. Meg kell ragadnunk az alkalmat, mintha ez lenne az utolsó dolog, amit az életben tenni fogunk. Ez az, ami felismerést nyer és megmarad hosszú távon. A körülmények valamikor jók, valamikor rosszak, de nem ez kellene, hogy bennünket színészeket befolyásoljon – mondta az ünnepelt színésznő.

Maja Gojković kormányfő a filmszakma elitjeinek körében (A Tartományi kormány felvétele)

Maja Gojković kormányfő a filmszakma elitjeinek körében (A Tartományi kormány felvétele)

Az újságírókkal a szervezők is beszélgettek, Ilija Tatić, a palicsi filmfesztivált szervező Szabadegyetem igazgatója megjegyezte, hogy az idén úgy látszik minden Spanyolország jegyében zajlik:

– Megnyerték a foci Eb-t, Carlos Alcaraz leverte Novak Đokovićot, mi pedig Galíciát helyeztük a középpontba. A galíciai filmgyártás nagyon fellendült az elmúlt években és mindenképpen érdemes figyelmet fordítani az alkotásaikra – emelte ki Ilija Tatić.

Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója örömmel nyugtázta, hogy a nyitónapon minden a tervek szerint alakult:

– Egész nap az eget kémleltük, árgus szemmekkel néztük a felhőket, de szerencsére nem esett az eső. Nincs annál nagyobb csalódás, mint amikor szinte éjt nappallá téve tervezünk, szervezünk, keményen dolgozunk, majd pedig az időjárás áthúzza a számításainkat. Hála az égnek most nem ez történt – hallottuk a fesztiváligazgatótól.

Nyitókép: Az idei három Lifka-díjas: Ademir Kenović, Anica Dobra és Phedon Papamichael (Kiss Natália felvétele)