2024. augusztus 26., hétfő

Novemberben mutatják be a Szablya című filmsorozatot

A Szerbia egykori miniszterelnöke, Zoran Đinđić elleni merényletet, illetve azt megelőző és követő eseményeket bemutató filmsorozatot eredetileg már az év elején kellett volna bemutatni a Szerb Rádió és Televíziónak, azonban a bemutatására nem került sor.

Akkoriban az a hír terjedt el az eset kapcsán, hogy cselekménye miatt betiltották a sorozatot, azonban végül kiderült, hogy a széria első két epizódja a Cannes-i Filmsorozatok Fesztiválja (Canneseries) versenyprogramjába is bekerült, és ezért halasztották el a sugárzását.

A televíziós sorozat óriási sikert aratott a fesztiválon, a szereplőgárdájának a színészi alakítását pedig díjjal ismerték el. A Szablya első két részét minap a Szarajevói Filmfesztiválon is bemutatták, a bemutatót követő beszélgetésen pedig többek között az is elhangzott, hogy az RTS november 2-tól kezdi vetíteni a sorozatot úgy, hogy hétvégenként két epizódot is leadnak – tette közzé az N1.

A sorozatban a három főhős szemszögéből kísérhetjük végig az országunk társadalmi-politikai fejlődésében fordulópontot jelentő évet. Miközben mindenki számára világos, hogy kik is az elkövetők, illetve mik is lehetnek a merénylet motívumai, Danica, egy fiatal újságíró próbálja kivizsgálni a Đinđić elleni gyilkosság hátterét. Vele párhuzamosan Boris, a rendőrfelügyelő lassan felfedezi a merénylők utáni nyomozás során elkövetett hibákat, közben a kilencvenes évek bűncselekményeihez visszaeredetezhető korrupciós láncolatra is fényt derít, Uroš, egy fiatal bűnöző pedig egyre mélyebben belekeveredik a merényletet elkövető zimonyi klán üzelmeibe és egyre nehezebben tud kiszabadulni a bűnözés örvényéből.

A sorozatban a főbb szerepeket Milica Gojković, Ljubomir Bandović és Lazar Tasić alakítják. A valós személyek, akkori politikusok, illetve a merénylet kiagyalói közül Zoran Đinđićet Dragan Mićanović, Čedomir Jovanovićot Marko Grabež, Beba Popovićot Marko Marković, Ružica Đinđićet Tihana Lazović, Dušan Mihajlovićot Srđan Miletić, Zoran Živkovićot Igor Borojević, Rade Markovićot Gojko Baletić, Jovica Stanišićet Izudin Bajrović, Milorad Ulemek – Legiját Sergej Trifunović, Mile Luković – Kumot Miloš Timotijević, Dušan Spasojevićet Bojan Navojec, a Simović testvéreket Marko Gizdavić és Nenad Heraković, Sretko Kalinićet Dino Bajrović, Zvezdan Jovanovićot Bojan Krivokapić, Dejan Milenković – Bagzit Miloš Đurović, Ljubiša Buha Čumet pedig Ljubiša Miličić alakítja.

A sorozatot Goran Stanković és Vladimir Tagić rendezte, a forgatókönyvet pedig Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić és Goran Stanković írta. A november 2-án bemutatásra kerülő sorozat gyártását pedig a Szerbiai Rádió és Televízió és a This and That Productions produkciós iroda irányította.