2024. augusztus 29., csütörtök

Bolond Istók titkai

Az Arany János ifjúkorát bemutató filmet október elején kezdik vetíteni

Magyarországon október 3-án mutatják be a Bolond Istók című mozifilmet, amely Arany János fiatalkorába repíti vissza a nézőket.

Rohonyi Gábornak és Hegedűs Georginának a reformkori Magyarországon játszódó alkotása a vándorszínésznek felcsapó Arany Jánost mutatja be, és azt az eseménydús félévet eleveníti fel, amit a később híressé vált költő élete titkolt, szégyellt periódusaként tartott számon.

Arany János tizenkilenc éves ifjú, amikor vándorszínésznek áll, de már az ötvenen is túl van, amikor – Bolond Istóknak nevezve ifjúkori önmagát – papírra veti kalandjait a soha be nem fejezett Bolond Istók című versregényében. Az azonos című film a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja, Arany János kevésbé ismert, de annál kalandosabb fiatalságárólszól.

A filmet a Filmsquad produkciós iroda készítette a Nemzeti Filmintézet 439 millió forintos támogatásából. Az ifjú Arany Jánost Liber Ágoston alakítja, a további szerepekben Kovács Dorottya, Puskás Balázs, Jordán Adél és Pál András lesz látható.