2024. július 17., szerda
KULTURÁLIS KALEIDOSZKÓP

Több mint 7000 kiállító a 65. Frankfurti Könyvvásáron

Megnyílt a 65. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb nemzetközi könyves fóruma, amelynek idei díszvendége Brazília. A vásáron száz országból 7300 kiállító vesz részt. A Frankfurti Könyvvásár a szakma fejlődését meghatározó trendek bemutatására törekszik. Ezért az október 13-ig tartó rendezvény egyik tartalmi súlypontja a gyermek- és ifjúsági irodalom, mert ezen a területen jelentkeznek a leggyorsabban az újdonságok. Magyarországot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) képviseli egy standdal, illetve a Balassi Intézet berlini kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) külön standdal és programmal jelentkezik a vásáron. Az MKKE a magyar könyvtermés bemutatásával és szakmai kapcsolatok építésével, tárgyalások szervezésével, lebonyolításával foglalkozik. A CHB irodalmi programokat szervez, a többi között bemutatja Tóth Krisztina, Darvasi László és Kemény István új német nyelvű kötetét. Mindhárom szerző műve kifejezetten a Frankfurti Könyvvásárra időzítve jelent meg: Darvasi Virágzabálók című regényét augusztus végén adta ki a Suhrkamp kiadó, Tóth Krisztina novelláskötete, a Pixel szeptember közepén hagyta el a bécsi Nischen kiadó nyomdáját, Kemény István Kedves Ismeretlen című regényének megjelenését csak október 8-ára, a könyvvásár előestéjére ígérte a Braumüller kiadó. Még egy magyar vonatkozású esemény: a Publishing Hungary standján belelapozhatnak az érdeklődők Terézia Mora német és magyar nyelvű könyveibe is. Mint ismeretes, a magyar származású író kapta az idén a Német Könyvdíjat, a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését a Das Ungeheuer (A Szörny) című regényéért.

Szerbiának az idén nincs nemzeti standja, de a kiadók – a Kreativni centar, az Evro-đunti és az Akademska misao – bemutatják az általuk kiadott könyveket. Ezenkívül bemutatkozik Jugoslav Vlahović Katze Blackie című képeskönyve is, amely nemrégiben jelent meg Németországban.

Szerb filmek hete Izraelben

A Szerb filmek hete Izraelben elnevezésű rendezvény keretében három izraeli városban, Tel Avivban, Jeruzsálemben és Haifaban láthatnak a nézők szerb alkotásokat. Az elmúlt tíz év díjazott alkotásaiból készült a válogatás az izraeli nézők számára. A sort Srdan Golubović Krugovi című filmje kezdte Tel Avivban. Egyebek mellett bemutatták Stefan Arsenijević Ljubav i drugi zločini című filmjét, és a programban szerepel még egyebek mellett Goran Paskaljević Kad svane dan, Dragana Bjelogrlić Montevideo, Bog te video, Oleg Novković Beli beli svet, Miroslav Momčilović Smrt čoveka na Balkanu című filmje is.

Magyar intézet nyílik Belgrádban

Még idén megnyílhat az Isztambuli Magyar Intézet és az év vége előtt Zágrábban, Pekingben, valamint Belgrádban is magyar intézetek létesülnek.

– Ez a magyar kormányzat azon törekvésébe illeszkedik, hogy a magyar kultúrát az eddiginél is szélesebben tudjuk bemutatni a nemzetközi színtéren – mondta Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója.

Az Isztambuli Magyar Intézet számára már kiválasztottak egy ingatlant. Zágrábban várhatóan október 25-én, Pekingben november 13-án, majd Belgrádban november végén, december elején nyílnak új magyar intézetek.