2024. július 17., szerda

Ki az a tükörtestvér?

Szabadkán is bemutatta regényét T. Kiss Tamás

Szabadkán mutatta be A tükörtestvér című könyvét a fiatal magyarkanizsai író, T. Kiss Tamás. Ez a regény a Forum Könyvkiadó regénypályázatának 2011. évi díjnyertes munkája, s a könyvbemutató alkalmával a szabadkai Városi Könyvtár asztalán immár a második utánnyomásból származó könyveket találhattuk. A regény rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert, s a regénybeli 18 éves fiú szegedi, kanizsai történeteit nem csak a fiatal korosztály, hanem az idősebbek is szívesen olvassák. A könyvhöz dalt is írtak és egy könyvtrailer is született.  

- Amikor megtudtam, hogy nyertem a regénypályázaton, ugráltam a szobámban. Addig novellákat írtam, hobbiként tekintettem az írásra. Amikor a regényt a kezembe vettem és lapozgattam, akkor gondoltam arra, hogy lehet, hogy mostmár író vagyok.  Kellett ez a könyv ahhoz, hogy ez az identitásom része legyen – mesélte T. Kiss Tamás, aki azt is elárulta, hogy ki is az a tükörtestvér – Arról van szó, hogy milyen amikor úgy érezzük, hogy önmagunk a saját társunk az egyedüllétünkben. A tükörtestvér lehet a tudatalattink, a másik énünk is, az az énünk, ami vadócabb. Az az énünk, akinek kérdéseket teszünk fel és akinek őszintén válaszolunk. Ez identitászavaros? Szerintem inkább csak a kamaszlét velejárója.

Ahogy a szerző mondta, nem kizárólag a fiataloknak szánta a regényt, de az biztos, hogy olyat szeretett volna írni, amit a fiatalok is kézbe vesznek, szívesen olvasnak éppen azért is, mert a fiatalok hangján szólal meg. Azt, hogy a könyvnek éppen az az egyik szenzációja, hogy a fiatalok hangján mert szólni, a szerzővel beszélgető Berényi Emőke is megerősítette.

T. Kiss Tamás most egy újabb regényen dolgozik, ami tudományos-fantasztikus és krimi elemeket is tartalmaz. Az elbeszélő itt egy általános iskolás kisfiú. A tükörtestvér  bulizós, éjszakázós történeteitől ez merőben el fog térni, a szerző ugyanis ebben a regényben a krimiszerető énjét vette elő.