2024. augusztus 1., csütörtök

Fehér Sirály a Gyöngysziget felett

Zentán is bemutatták a Bencz Mihály születésének századik évfordulója alkalmából készült kiadványt

A neves vajdasági magyar költő és író, Bencz Mihály előtt tisztelegtek csütörtökön este a zentai Alkotóházban a születésének századik évfordulója alkalmából a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló című sorozatában megjelent a Fehér Sirály a Gyöngysziget felett címet viselő kötet ünnepélyes bemutatásával.

A rendezvény kezdetén elsőként mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója üdvözölte az egybegyűlteket, majd ezután Bencz Arsenović Gabriella, Bencz Mihály leánya köszöntötte őket. A kiadványban szereplő családi krónika szerzőjeként beszélt a kötet létrejöttének folyamatáról, valamint arról is, mekkora jelentőséggel bír számára a könyv megjelenése. A könyvbemutatón Bencz Mihály életútját Weissenbeck József bácsföldvári irodalomtörténész, nyugalmazott magyartanár mutatta be, műveiből pedig Kovács Bence olvasott fel részleteket, továbbá az érdeklődők a Bencz Mihály személyes tárgyaiból és dokumentumaiból készült kiállítást is megtekinthették.

A családi hagyatékban őrzött emlékek és dokumentumok alapján összeállított kötet első részében a Bencz család krónikája, Bencz Mihály három verseskötetének az anyaga, valamint a korábbi kötetekből kimaradt versei kaptak helyet, a második részében pedig prózai alkotásai mellett azok a versek is szerepelnek, amelyekre utalás történik a családi krónikában, de más szerzők tollából születtek. A kötet a sorozat szerkesztőjének, mgr. Mák Ferencnek az utószavával zárul.