2024. augusztus 1., csütörtök

Ismét kötetben a csúrogi túlélők visszaemlékezései

Újrakiadása alkalmából szerdán este az Óbecsei Népkönyvtárban bemutatták Teleki Júlia Hol vannak a sírok? című könyvét.

A könyv ismertetése előtt Rózsa Péter a második világháborút megelőző évszázadok szerbek és magyarok közötti viszályait, az 1942-es razzia előzményeit és lefolyását, majd a magyarok elleni megtorlás körülményeit, motivációit és eseményeit ismertette.

Teleki Júlia tíz hónapos volt, amikor édesapját elvesztette a magyarok ellen elkövetett kegyetlenkedésekben, csúrogi magyarként családja életben maradt tagjaival együtt 1944-ben telepítették ki, és hurcolták el a járeki táborba. A kilencvenes évek óta küzd az igazság felderítéséért és a kollektív bűnösség eltörléséért – ebben a könyvében a túlélők visszaemlékezéseit adta közre.

– Elismerjük, hogy a magyarok követtek el gaztetteket, de ezt a szerbeknek is el kell ismerniük. A múltban elkövetett bűnökért tavaly csak Áder János magyar elnök kért bocsánatot, Tomislav Nikolić szerb elnök ezt nem tette meg. Szerbia még mindig adós ezzel a bocsánatkéréssel – jelentette ki a szerző.

Helytörténeti kutatómunkájáért Teleki Júlia számos elismerésben részesült, legutóbb január 23-án a Délvidék Kutató Központ tüntette ki emlékéremmel.