2024. július 16., kedd

Két év tudományos termése

Könyv- és folyóirat-bemutatót tartottak a Magyar Tanszéken

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének kiadványait mutatták be csütörtökön a Kontaktzóna programsorozat keretében. Dr. Csányi Erzsébet tanszékvezető egyetemi tanár elmondta, hogy a műsor a tanszéki kiadványokat kívánja közelebb hozni az érdeklődőkhöz. Az alkalmi kiállításon az elmúlt két év tudományos könyv- és folyóirattermését láthatta a közönség, a kiadványok szerkesztői és szerzői pedig a 2013-ban és 2014-ben megjelent könyveket ismertették.

Elsőként dr. Toldi Éva egyetemi tanár mutatta be az általa szerkesztett folyóiratot, a Hungarológiai Közleményeket, amely az itteni magyar nyelvű tudományos élet egyik legfontosabb kiadványa, elsősorban a vajdasági magyar egyetemi tanárok, kutatók és doktorjelöltek tudományos munkáit jelenteti meg, mindenekelőtt a magyar nyelv, a magyar irodalom, a művelődéstörténet, a néprajz, valamint az összehasonlító tudományterületek témaköreiből. Évente négy száma jelenik meg. Célközönsége a tudomány világából kerül ki, de számos tematikus kiadványa az itt élő emberek identitáskérdéseivel is találkozik, szélesebb körben is érdeklődést vált ki. Napjainkban a tudománynak nyitnia kell a nagyközönség felé, az itteni tudományos életnek pedig a nemzetközi folyamatokba való integrációra kell törekednie.

A Tanulmányok című tudományos folyóirat első száma 1969-ben, a tanszék megalapításának 10. évfordulóján jelent meg. Az évkönyvként induló kiadvány tavaly óta félévente jelenik meg. Dr. Ispánovics Csapó Julianna egyetemi tanár, a Tanulmányok szerkesztője elmondta, hogy a folyóirat elsősorban a hazai és külföldi egyetemi tanárok, munkatársak, hallgatók tanulmányait, szakdolgozatait közli magyar nyelven, és újabban helyet biztosít angol nyelvű publikációknak is. A folyóirat tematikája a tanszék kutatói és oktatói tevékenységeiből eredően a magyar nyelvészet és irodalom, a művelődéstörténet, a néprajz és a komparatisztika kutatási eredményeivel összhangban alakul. A Tanulmányok egyébként eleget tesz az M52-es rangú időszaki kiadvány követelményeinek.

A műsorban szó esett a Stúdiumról is, amely egy 2009 óta jelen lévő szemeszterenként megjelenő felsőoktatási magazin. Dr. Csányi Erzsébet szerkesztő elmondása szerint a kiadvány egyfajta kohéziós erő, amely vajdasági magyar egyetemi hallgatók együtt gondolkodását kívánja serkenteni. Elsősorban a vajdasági magyar hallgatók életére fókuszál, az ő szemszögüket érvényesíti. A szerkesztői koncepció célja, hogy a lap korszerű, könnyed, mégis igényes tartalmakat közöljön, és a vizuális művészet eszközeivel is megszólítsa olvasóit.

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanárai 2007 óta vesznek részt A vajdasági magyar irodalom interkulturális kontextualizációja című tartományi tudományos projektumban, ennek keretében jött létre a konTextus Könyvek sorozat, amelynek szerzői a projektum köré szerveződő nemzetközi kutatócsoport vajdasági, pécsi, szegedi, veszprémi, maribori, kolozsvári, nyitrai és eszéki tagjai. A projektum vezetője és a kötetek szerkesztője, dr. Csányi Erzsébet elmondta, hogy a könyvsorozat összehasonlító irodalomtudományi tanulmányokban foglalkozik a Vajdasággal mint a kulturális kódok deltavidékével.

A jelenlevők megismerkedhettek a Nyelvjárási attitűdök című kötettel is. Dr. Kovács Rácz Eleonóra, a kiadvány szerzője szerint a kötet útmutató az iskolai magyartanárok számára, hogy hogyan viszonyuljanak a tanulók otthoni nyelvhasználatához és a kettősnyelvűséghez.

Dr. Katona Edit a Metafora és vidéke, valamint Rajsli Ilona Diakrón nyelvi metszetek című kötetét Losoncz Zsuzsanna könyvtáros ismertette. Az előbbi a kognitív metaforák konstituálódását, a metafora megnyilvánulási formáit vizsgálja, míg az utóbbi a magyar nyelvtörténet századainak nyelvemlékeit, nyelvhasználati rétegeit, szerzői-írói attitűdjeit közelíti meg többféle vizsgálati módszer segítségével.

Az Argumentum, fabula, história Heltai Gáspár műveiben című kötettel is megismerkedhetett a közönség. Dr. Utasi Csilla, a kötet szerzője elmondta, hogy gyakorlatilag a doktori disszertációjának kibővítéséről van szó, melyben a korszerű kutatási eredmények alapján radikálisan átértelmezte Heltai életművét.

Dr. Horváth Futó Hargita a Tanítástaktika című kötetről beszélt. A dr. Hózsa Évával együtt jegyzett kötet alcíme: Magyartanárok kézikönyve. A csaknem hétszáz oldalas e-book az egyetemi hallgatók óraterveiből és kompetenciafejlesztő feladatlapjaiból nyújt válogatást, az általános iskolai és középiskolai tantervek alapján készült, és felhasználható a napi oktatásban.

Szintén dr. Horváth Futó Hargita készítette el Végel László írói bibliográfiájának kötetét. A könyv kiterjed a nyomtatott és az elektronikus dokumentumokra, feltárja a szerző nyomtatásban megjelent önálló köteteit, tartalmazza a szerző periodikus kiadványokban, antológiákban, tanulmánykötetekben publikált írásait, műfordításait, dramatizációit, forgatókönyveit, szerkesztői és válogatói munkáit, műveinek fordításait, hangjátékait, a színpadi adaptációkat, a dokumentumfilmeket, a közéleti és alkotói tevékenységével kapcsolatos írásait. A kötetet impozáns képanyag gazdagítja.