2024. augusztus 1., csütörtök

Bori Imrére emlékeztek Bácsföldváron

Pályatársak, kollégák, tanítványok idézték fel a jeles irodalomtudós életútját

Halálának tízéves évfordulója alkalmából az Óbecsei Népkönyvtár szervezésében csütörtökön délután Bori Imrére emlékeztek Bácsföldváron.

Az egyetemi tanár szülőházán a könyvtár, a községi képviselő-testület és a bácsföldvári helyi közösség nevében helyeztek el koszorúkat, majd ezt követően a könyvtárban idézték meg az irodalomtörténészként, kritikusként, szerkesztőként egyaránt elismert tudóst: Weissenbeck József nyugalmazott magyar szakos tanár a közös gyermekévek emlékét és néhány anekdotát osztott meg a hallgatósággal, Csáky S. Piroska nyugalmazott egyetemi tanár Bori Imre munkásságáról beszélt, míg Sípos Tibor festő a Bori-házat ábrázoló festmény és a Bori-portré megszületésének a körülményeit ismertette. A megemlékezést bácsföldvári diákok zongorajátéka, éneke és felolvasása tette színesebbé.

Az eseményen a pályatársak, kollégák, tanítványok mellett jelen volt Bori Imre családja: özvegye, Bori Mária, valamint lányai, Ózer Ágnes, a történelemtudományok doktora és Bori Mária pszichológus is, aki érdeklődésünkre elmondta: megható és felemelő érzés volt végighallgatni a visszaemlékezéseket és látni a kiállított dokumentumokat, fényképeket, amelyek között megörökített családi pillanatok is voltak.

Šormaz Izabella, az Óbecsei Népkönyvtár igazgatója a rendezvény végén elárulta azt is: mivel Bácsföldvár több költővel, íróval is büszkélkedhet, felmerült az ötlet, hogy a Bori-házat tájházzá alakítva az olvasás szeretetének a szolgálatába lehetne állítani.