2024. augusztus 1., csütörtök

Emlékezés irodalmunk megteremtőjére

Szenteleky-emléknapot tartottak Szivácon

Az idén is augusztus huszadikán, a két világháború között kialakult hagyományt folytatva, Szivácon gyűltek össze a vajdasági magyar irodalom jeles képviselői, hogy a Szenteleky-emléknap keretén belül megemlékezzenek Szenteleky Kornélról, az íróról és irodalomszervezőről.

Az emléknap az eddigiekhez hasonlóan az idén is gyászmisével kezdődött, amit Horváth Endre plébános celebrált a sziváci Mária Neve katolikus templomban, és a kúlai Szent György-templom Szent Cecília nevét viselő kórusa tette meghittebbé. A mise egyébként hármas ünneplés jegyében zajlott. Szenteleky mellett megünnepelték Szent István napját, és a plébános megáldotta az újkenyeret. Ezután a résztvevők a temetőbe zarándokoltak, ahol Patócs László és Sági Varga Kinga, a Szenteleky Napok Tanácsának tagjai megkoszorúzták Szenteleky Kornél sírját.

Az emléknap ezt követően a Szenteleky Kornél Művelődési Házban folytatódott. Bemutatásra került Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban című könyve. A szerzővel Sági Varga Kinga, a kötet szerkesztője beszélgetett. A rövid beszélgetésből megtudtuk, hogy melyek azok a szentek, amelyek neve megkerülhetetlen, ha a vajdasági, és azon belül is főleg a nyugat-bácskai vallásosságról akarunk beszélni. Szóba került Nepomuki Szent János, akinek a Duna mentén számos szobra, sőt a tiszteletére emelt kápolna áll, Szent Flórián, aki a tűzzel foglalkozó mesterségek, köztük a tűzoltók védőszentje, Szent Vendel, akinek tisztelete német hatásra terjedt el, valamint Szent Orbán is, aki pedig a szőlészek, borászok patrónusa. Arra is választ kaptunk, hogy a sziváci templom képei mely szenteket ábrázolják. Silling elbeszéléséből azt is megtudtuk, hogy a bácsi remetekápolna talán a legrégebbi ilyen típusú építményünk, hisz a legenda szerint a török időkben emelték.

Ezt követően Antalovics Péter fiatal költő első, Örökszoba című kötetét mutatták be, Patócs László moderálásával. A kéziratot a szerző a Forum Könyvkiadó 2012-es pályázatára küldte be, és mint elmondta, körülbelül másfél-két évet dolgozott rajta, és a legnagyobb munkát a szelektálás jelentette, vagyis hogy a meglévő versek halmazából egy egységes kötetet hozzon létre. Antalovics egyébként a dokk.hu internetes fórumon is jelen volt verseivel, olyannyira, hogy két hónapig az oldal szerkesztőjeként is tevékenykedett, ami elmondása szerint igen tanulságos időszak volt számára, mint ahogy mindenféle műhelymunka képes arra, hogy pozitívan befolyásolja egy-egy alkotó pályafutását. Patócs a humor és az irónia hiányára is rákérdezett, amire a költő azzal válaszolt, hogy őt sokkal mélyebben érintik a negatív dolgok, a fájdalom és egyáltalán a hiány, így ezekből a dolgokból sokkal könnyebben születik meg nála a vers. Attól nem zárkózott el, hogy esetleg egy ironikus kötetet is megjelentet majd egyszer, de ez idáig nem gondolkodott ebben az irányban.

Végezetül összeült a Szenteleky Napok Tanácsa. Meghatározták a Szenteleky- és a Bazsalikom-díjat odaítélő bizottság összetételét, valamint a Szenteleky Napok programját és időpontját. Erre idén október 18-án kerül sor.