2024. július 17., szerda

Kortárs irodalom és oktatójátékok

Három csarnokban és több szinten várja az olvasás kedvelőit az 59. Nemzetközi Könyvvásár Belgrádban

A könyv elmélyíti és erősíti az együttműködést – ezzel a felirattal várja a belgrádi 59. Nemzetközi Könyvvásár a látogatókat, amelynek díszvendége idén Kína. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a kínai kortárs irodalomba, beszélgethetnek a jelen levő írókkal, ugyanakkor megtekinthetik Kína nyomdatörténetét is, ugyanis a hatodik, hetedik és nyolcadik századból megmaradt nyomtatványok, lenyomatok és állati eredetű lapos csontok, amelyeken írás található, valamint pergamen is ki van állítva. Kína bemutatkozó standja mellett számos érdekesség kötötte le az érdeklődők figyelmét, főként a fiatalok érdeklődését, akik nemcsak a könyvekkel ismerkedhettek, hanem oktató jellegű, szituációs játékokba vonták be őket, amelyek témája a családon belüli erőszak, vagy a bántalmazás volt. Okos játékokon keresztül pedig próbára tehették saját térérzéküket és logikai gondolkodásukat is.

A tankönyvek, nyelvkönyvek mellett kiemelt helyett kapott Danilo Kiš, illetve Ivo Andrić is, ugyanakkor az idei könyvvásárt végigkísérte Vuk Stefanović Karadžić első művei megjelenésének 200. évfordulójára, Branislav Nušić születésének 150. és az első világháború kitörésének 100. évfordulójára való megemlékezés, számos kiadvány került ugyanis a könyvkiadók polcaira. Mindemellett mindenki találhatott az ízlésének és érdeklődésének megfelelőt, hiszen a szerb klasszikus szépirodalom mellett a kortárs irodalomból, illetve különböző szakkönyvek közül lehetett válogatni.

A látogatók számos külföldi ország könyveivel is megismerkedhetnek, és válogathatnak a szerb fordítások között. Több helyen pedig jelentős, 50–70 százalékos kedvezménnyel vásárolhattak az olvasók, azzal, hogy voltak standok, ahol akár 100, vagy 50 dinárért is lehetett kortárs irodalmat, vallási enciklopédiát vagy meséskönyvet venni. Az új könyvek mellett egy egész szinten válogathatnak az érdeklődők a régi kiadványok között is.

A különböző régi és új könyvek mellett ugyanakkor a tartományi kulturális és tájékoztatási titkárság standján magyar kiadványokkal mutatkozott be az újvidéki Forum Könyvkiadó is, ezúttal Vida Ognjenović magyarra fordított Hűtlenek című könyvét, valamint a Szia! Jó napot! Viszlát! című magyar nyelvkönyvet emelték ki.

– A belgrádi könyvvásár számunkra elsősorban csak a megmutatkozást célozza, amikor bemutatjuk a saját kiadványainkat, de mindenekelőtt a kapcsolatépítést tartjuk fontosnak, valamint itt tájékozódunk a szerb könyvkiadás trendjeiről – emelte ki Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója. Hozzátette: – Vannak olyan kiadványaink, amelyek érdekesek lehetnek a szerb közönség számára, így Vida Ognjenović Hűtlenek című könyve, ami érdekes módon Magyarországon egyre keresettebb. Készül egy antológiai válogatás a magyar irodalomból szerb fordításban, amit még nem sikerült bemutatnunk, de két héten belül már az is kész lesz. És itt van ez a nyelvkönyv, ami az egyik sikerkönyve a kiadónak, hiszen komoly bevételre tettünk általa szert, és így meg tudunk jelentetni olyan könyveket is, amikre például nincs támogatás. Ez a magyar nyelvkönyv három részből áll, a nyelvkönyvből, a gyakorló füzetből és a tanári könyvből. Már a második, bővített és javított kiadásban nyomtatjuk és értékesítjük – tudtuk meg.

A könyvvásár november 2-ig, vagyis vasárnapig látogatható mindennap 10 és este 9 óra között. A szervezők mindennap számos előadást, könyvbemutatót szerveztek, ugyanakkor a kiadók standján több íróval és költővel is megismerkedhetnek az olvasás kedvelői.

A belépés 250 dinárba kerül.