2024. július 17., szerda

Könyvek, írók, fordítók

Vasárnap nyílik Belgrádban a 60. könyvvásár

Oroszország lesz az idén, a jubileumi hatvanéves hagyományra visszatekintő belgrádi könyvvásár díszvendége, így elsősorban az orosz írók, az orosz irodalom és gyermekirodalom kerül előtérbe ezúttal, de számos írót, fordítót, kiadót várnak más országokból is, így Nagy-Britanniából, Hollandiából, Belgiumból, Bulgáriából, Kazahsztánból, Romániából is érkeznek vendégek. Ebben az évben nemcsak a könyvek íróit, fordítóit és a kiadók képviselőit ismerhetik meg a könyvek szerelmesei, hanem azoknak a mesterségeknek a művelőivel is beszélgethetnek, akik részt vesznek a könyvek létrehozásában.

A 60. Nemzetközi Könyvvásár megnyitójára vasárnap délután 6 órakor kerül sor. Ezúttal az orosz irodalomnak hódolva, a kiállítást Emir Kusturica filmrendező, valamint Natalija Narocsnickaja, a moszkvai Történelmi Perspektíváért Alapítvány igazgatónője nyitja meg, tudtuk meg a vásár szervezőinek tegnapi sajtótájékoztatóján Vladan Vukosavljevićtől, Belgrád város kultúrával megbízott titkárától.

Zoran Avramović, a Nemzetközi Könyvvásár szervezőbizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ma a képek világát éljük, ahol a képek és az írott szó folyamatos csatát vív. A könyvvásárnak meg kell találnia a helyét ebben a bizonytalan csatában, így az mellett, hogy két film is készült a könyvkiállítás elmúlt hatvan évéről, olyan programokkal igyekeznek párosítani a képeket a leírt szóval, ami talán a fiatalokat is arra ösztönzi, hogy előszeretettel vegyék a kezükbe a könyvet. A kiállításon számos kerekasztal-beszélgetésre, bemutatóra és találkozóra is sor kerül, ahol az olvasás szerelmesei találkozhatnak írókkal, fordítókkal, de ugyanakkor fiatal tehetségekkel is.

Dragan Hamović, a vásár programszerkesztője rámutatott, ezúttal jelentős hangsúlyt fektetnek a szerb nyelv helyes használatára. Számos előadás témája lesz így, merre tart a beszélt nyelv.

Mint minden évben a vásár, amely ezúttal vasárnap kezdődik, és november elsején zárul, célközönséget választott magának, mindennap gyermekprogramokkal várják a gyerekeket, ifjúsági fesztivált szerveztek, mindennap más író, költő műveivel ismerkedhetnek meg a kiállításra érkezők. Mégis 26-án és 27-én elsősorban a családok készülnek műsorral a szervezők, illetve ekkor egy jeggyel léphet be a vásárra az egész család, 29-én pedig elsősorban a diákok, a tanárok, könyvtárosok látogatására számítanak.

A november elsején záruló rendezvényen mindennap 11 és 21 óra között várják a látogatókat. A napijegy 250 dinárba kerül, a családi jegy pedig 600 dinár. Amennyiben csoportos látogatásról van szó, egy fő után 150 dinárt kell fizetni.