2024. július 17., szerda

Könyvek sokasága 30 ezer négyzetméteren

A belgrádi könyvvásáron

Vasárnap megnyílt a 60. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár, amely november elsejéig várja a könyv szerelmeseit. A több mint 450 szerbiai, illetve számos külföldi kiállító megközelítőleg 30 ezer négyzetméteren állítja ki ez idő alatt könyveit, különböző kedvezményekkel és ajándékokkal várják a látogatókat.

A hosszú hagyományokra visszatekintő könyvvásár idei kiemelkedő vendége Oroszország, így a kiállítás nagy részben az orosz kortárs írókról, költőkről, valamint klasszikusokról szól. Számos kerekasztal-beszélgetést szerveznek ez a néhány nap alatt, amikor az orosz irodalommal, a kiemelkedő írók és költők műveivel ismerkedhet meg a közönség. Továbbá nagy hangsúlyt kapott a mai szerb nyelv is, hiszen a fejlődő technológia világában a helyesírás háttérbe szorult, így annak jelentőségére igyekeznek felhívni a figyelmet. Még nyereményjátékot is szerveztek azok számra, akik helyesírásból egy villámteszten bizonyítanak.

A kiadók ezúttal is több korosztályt céloztak meg. Számos olyan könyvet hoztak el, amely a fiataloknak, a tinédzsereknek szólnak. Szebbnél szebb gyermekkönyveket kínálnak, a felnőttek pedig a könnyed irodalom, illetve a klasszikusok közül is válogathatnak.

Ebben az évben a könyvvásáron nem szerepel egy magyarországi könyvkiadó sem. Magyar könyvet egyedül a Forum Kiadó kiadásában találhat az olvasó, mégis számos magyar író műveinek szerb fordítását is a kezükbe vehetik az olvasók, így például Esterházy Péter írásaival több kiadó is foglalkozott, vagyis többük asztalán is megtalálhatók ezek a könyvek.

A könyvvásár délelőtt 10 és este 9 között tart nyitva. A belépődíj 250 dinárba kerül, ám ha csoportos belépésre kerül sor, akkor fejenként 150 dinárt kell fizetni.