2024. július 28., vasárnap

Színek, szavak, szobrok, érzések...

Dudás Sándor szobrász és barátai a 9+1 Művésztelepen

A művészet az emberrel kezdődik és vele nem ér véget. A művészet nem szorul magyarázatra. Nem tudhatjuk, hogy arcunk álarc-e, vagy csak tükörképe földi valónknak. És mi van, ha fordítva van?

Ilyen megfoghatatlan terítékkel várta barátait három évvel ezelőtt Léphaft Pál karikaturista Bácskossuthfalvára, a Művésztelep kellemes hangulatú udvarába és szobáiba – amely azóta még kényelmesebb lett, zuhanyzókkal, terasszal –, de azt hiszem, az öt éve induló kezdeményezés részvevői számára nem elsősorban a külső körülmények a fontosak, hanem a találkozás, amely egy ember, egy gondolat köré gyülekezve megadja a néhány nyári nap különleges alkotói, baráti hangulatát. Bizonyára új ismeretségek is szövődtek már az elmúlt években ezekben a táborokban, de inkább a régi, fiatalkori közös élmények, amelyek összehozzák évről évre a művészeket, ahol természetesen időnként egészen fiatal tehetségek is megjelennek és a közös alkotói érzékenység alapján, illetve a beszélgetés nemes hagyományát felelevenítve bekapcsolódnak a munkába.

Említett kollégánk, illetve a kezdeményező, Szajkó István, majd Farkas L. Zsuzsa, Penovác Endre után ebben az évben Dudás Sándor topolyai származású, Csongrádon élő szobrász vállalta magára a házigazda szerepét.

Ez volt az ötödik tábor, és az öt éve elhunyt topolyai szobrász-barát Nagy László Cimba( 1951-2003) emléke köré szerveződött. Szobor és festmény is készült róla, de gondolom az éjszakába nyúló beszélgetésekben is sok-sok közösen átélt történet elevenedett fel.

A táborban a folyamatosságot jelző Zsáki István, Ifj. Novák Mihály, Farkas L. Zsuzsa, Nemes István, Léphaft Pál és Penovác Endre mellett most ott volt Csikós Tibor, aki Göteborgból érkezett, valamint az óbecsei Lázár Tibor és Tóth József, Knežević Slobodan Újvidékről, Utcai Dávid Temerinből és Remus Irimescu, temesvári szobrász, aki Vénusz-szoborral ajándékozta meg a Művésztelepet. A találkozó keretében kiállítás is nyílt Csikós Tibor festő-grafikus műveiből a faluház előcsarnokában, illetve a református templomban emlékezetes koncertre került sor, melyen Csányi Erzsébet lelkésznő emlékezett meg a 9+1 harminc éves jubileumáról, illetve Horák Réka, Kocsis Szürke Attila, Borsos Judit és az egyházi vegyes kórus adott színvonalas koncertet. A szabadban megrendezett egynapos tárlaton jelen voltak a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek idei, zentai közgyűlésének résztvevői, akiknek a megnyitón Gulyás László ismertette a település történetét.

A fényképeket a tábor fotográfusa, Ifj. Novák Mihály ellesett pillanataiból válogattuk.